Rode wijn proeven met de Carnuntum Academy

De Carnuntum Academy, een initiatief van de wijnbedrijven in deze Oostenrijkse wijnregio, organiseerde onlangs in samenwerking met PR-bureau Wine+Partners een online masterclass/wijnproeverij. Gespreksleider was Lars Daniëls van magazine Perswijn. Deelnemende wijnmakers: Michael Auer, Christoph Artner, Dorli Muhr, Robert Payr, Gerhard Pimpel en Karoline Taferner.

Proeflijst:

Robert Payr, Rubin Carnuntum 2021
Gerhard Pimpel, Rubin Carnuntum 2020
Artner, Rubin Carnuntum 2020
Michael Auer, Rubin Carnuntum 2020
Taferner, Monument Göttlesbrunn 2021
Artner, Höflein Rot 2020
Dorli Muhr, Samt & Seide 2020
Gerhard Pimpel, Ried Bärnreiser 1ÖTW Zweigelt 2019
Robert Payr, Ried Steinäcker 1ÖTW Zweigelt 2019
Taferner, Ried Haidacker 1ÖTW Excalibur 2019
Michael Auer, Ried Aubühl 1ÖTW 2019
Dorli Muhr, Ried Spitzerberg-Kranzen 1ÖTW 2019

Meer rood dan wit

Met 836 hectare op de zuidoever van de Donau is Carnuntum de kleinste van de 8 wijnregio’s van Niederöstereich, die samen goed zijn voor zo’n 27.000 ha. In totaal telt Oostenrijk 45.000 ha wijngaarden. Hemelsbreed is Carnumtun van west naar oost hooguit 30 kilometer, eindigend bij de grens met Slowakije bij de stad Bratislava.

Niettemin is de geologie gevarieerd genoeg om onderscheid te maken tussen verschillende bodemsoorten, onder andere löss, graniet, gravel en kalkrijk zand. Op basis hiervan zijn er zes regio’s gemarkeerd die sinds 2019 als Ortswein-Herkunfte zijn opgenomen in de DAC-wijnregelgeving.

Daarnaast (of daarboven) zijn er natuurlijk nog de wijngaardwijnen/single vineyards wines (Riedenweinen), plus de toplocaties die het zegel dragen van de 1ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter).

De belangrijkste druiven in Carnuntum zijn zweigelt (28%), grüner veltliner (20%), blaufränkisch (11%), chardonnay en weissburgunder (samen 8,5%). Alleen wijnen met een aandeel van minimaal 2/3 van een of meer van deze druiven mogen op de markt komen onder het label Carnuntum DAC.

Carnuntum onderscheidt zich van de andere Oostenrijkse wijnregio’s door een groter aandeel rode wijn, vooral zweigelt en blaufränkisch, plus sankt laurent, merlot en cabernet sauvignon. Meer dan 75% van de wijn in Niederöstereich is wit, waarvan de helft Grüner Veltliner. In Carnuntum is een (kleine) meerderheid van de wijn rood.

Tijdens de video-proeverij met de wijnhuizen kwam voornamelijk wijn van zweigelt en blaufränkisch in het glas, soms aangevuld met merlot, sankt laurent en/of cabernet sauvignon. 

Rubin Carnuntum

Rubin Carnuntum is hier sinds 1992 de naam voor de robijnrode wijn van 100% zweigelt, die beschouwd wordt als het visitekaartje van de regio. Die van Artner (2020) was wat mij betreft de beste, op de voet gevolgd door de Rubin van Auer (2020).

Zweigelt gaat ook vaak in blends. Monument Göttlesbrunn 2021 van Taferner (zweigelt, merlot, sankt laurent) is zeer geslaagd. Evenals de subtielere Taferner Ried Haidacker 1ÖTW Excalibur 2019 met dezelfde druivenrassen, maar dan van een geclassificeerde wijngaard. Ook Höflein Rot 2020 van Artner (zweigelt, merlot, blaufränkisch) is mooi subtiel en verfijnd.

Dorli Muhr werkt vooral met blaufränkisch. Zowel Samt & Seide 2020 als Ried Spitzerberg-Kranzen 1ÖTW 2019 (blaufränkisch, cabernet sauvignon, sankt laurent) zijn uiterst elegant en verfijnd. Auer Ried Aubühl 1ÖTW 2019 (blaufränkisch, cabernet sauvignon, sankt laurent) combineert elegantie met pit, power en een mooie frisheid.

De geopende proefflessen stonden de afgelopen weken bij het avondeten op tafel. Ik vond het verrassend dat de Rubins en ook de blends met een groot aandeel zweigelt telkens het beste smaakten bij van alles en nog wat. Carnuntum-zweigelt is in het glas een aangename, toegankelijke, alles behalve veeleisende druif met stijl en karakter, met of zonder mensenvoer.