BOB Rivierenland 8ste wijnkeurmerk Nederlandse wijn

Zes wijndomeinen in het rivierengebied ten oosten van Gorinchem langs de Maas, Waal, Nederrijn en Geldersche/Oude IJssel (o.a. Betuwe en een deel van de Achterhoek) hebben hun eigen Beschermde Oorsprongsbenaming Rivierenland gekregen.

In navolging van de Franse Appellation d’Origine Contrôlée en vergelijkbare herkomstregulering in Europa erkende de EU in 2018 de eerste Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) voor wijn uit het Mergelland, Vijlen en de Maasvallei. Sinds 2020/2021 zijn er ook BOB’s voor Oolde in Gelderland, Ambt-Delden in Overijssel, Achterhoek-Winterswijk en De Voerendaalse Bergen. Met de erkenning van BOB Rivierenland komt het totaal op acht Nederlandse wijnstreken met een keurmerk.

De zes wijndomeinen in Rivierenland zijn:

Wijndomein Auansati, Kerk-Avezaath – Jan Everts en Karin Eizema
Wijngaard De Nieuwe Fontein, Culemborg – Sander Kroeze
Wijngaard Keulenhof, Elst (Gld) – Arjan en Ingrid Stam
Wijngoed Montferland, Gendringen – Leon en Magda Masselink
Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Drempt – Job en Neeltje Huisman
Betuws Wijndomein, Erichem – Diederik Beker en Arina van Leenen

Medeoprichter en voorzitter van de vereniging BOB Rivierenland Diederik Beker: “Dat we de allereerste wijnen onder de vlag van de BOB Rivierenland op fles hebben is een mijlpaal en daar zijn we als wijnmakers heel trots op. Van voorbereiding tot aanvraag en goedkeuring was een lange en intensieve weg. Dat we vijf jaar later de eerste wijnen onder dit keurmerk kunnen uitbrengen is een kroon op ons werk.”

De wijngaarden binnen de BOB Rivierenland zijn aangeplant op vruchtbare en mineraalrijke riviergronden van klei en zavel. Voor het BOB Rivierenland-label zijn uitsluitend speciale kruisingen van druivenrassen toegestaan die minder gevoelig zijn voor ziekten en schimmels.

Diederik Beker: “Hierdoor is significant minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig. Tevens is begroeiing onder de druivenstokken met gras, bloemen en kruiden verplicht, wat ten goede komt aan de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.”