Toppers uit Chili en Argentinië: Tarapacá en La Celia

Foto: Sharon Jacky van Lokhorst

De intieme, kleine entresol van het restaurant kookte snel over met schrijvers en proevers uit de wijn- en foodsector, aangevuld met een projectiescherm en de nodige apparatuur voor videoverbinding met Chili en Argentinië. Aanleiding: een presentatie van de VSPT Wine Group, dat zowel Chileense als Argentijnse wijnhuizen vertegenwoordigt.

Die wijnhuizen van dienst zijn La Celia (Argentinië) en de Chileense domeinen Leyda, Tarapacá en Viña San Pedro met de wijnmerken 1865, Sideral, Cabo de Hornos en Altair. Locatie: restaurant De Juwelier aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Organisatie: Pitch PR.

😋 Leyda Costal Vineyard
Garuma Sauvignon Blanc 2021
Lot 4 Sauvignon Blanc 2021
Las Brisas Pinot Noir 2021
Lot 4 Pinot Noir 2020

Maakt de cool-climate reputatie zoals te verwachten was helemaal waar. Slanke, frisse, evenwichtige wijnen, 13% alcohol. Ik mis wel wat spanning.

Lot 4 Pinot Noir beviel me het beste; veelzijdig met mooi zoetzuur fruit, goed mondgevoel, licht drogend, mild hout, floraal, kruidig, lengte.

😍 Viña Tarapacá
Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2020
Gran Reserva Etiqueta Negra Cabernet Sauvignon 2019

Gelegen aan de voet van het Andesgebergte in de Maipo-vallei. Biodivers, duurzaam en holistisch (wat dat ook moge zijn). Wat een aangename verrassing, helemaal mijn smaak en stijl. Intensiteit, structuur, complexiteit, goede zuren en balans, ca. 13% alcohol. De Etiqueta Negra is van wereldklasse.

😍 Finca La Celia
Pioneer Malbec 2020
Elite Malbec 2019

La Celia was het eerste wijnhuis (1860) in de Uco-vallei in Argentinië.

Dit zijn twee bijzonder mooie, smaakvolle, evenwichtige wijnen van 100% malbec, ondanks een stevig alcoholgehalte van 14/14,5%.

De Pioneer is sappig, pittig en stoer. De Elite is zacht, rond, floraal, harmonieus en elegant.

😊 Viña San Pedro
1865 Selected Vineyards Carmenère 2020
1865 Selected Vineyards Cabernet Sauvignon 2019
Sideral Red Blend 2020
Cabo de Hornos Cabernet Sauvignon 2019
Altair Red Blend 2018

De 1865-wijnen zijn verleidelijk zacht, zwoel en soepel, maar mij te zoet.

Sideral (68% cabernet sauvignon, aangevuld met syrah, petit verdot, carmenère en cabernet franc), Cabo de Hornos (100% CS) en Altair (95% cabernet sauvignon + cabernet franc en carmenère) zijn prettige, toegankelijke allemansvrienden.

Altair (‘ster’) is de krachtigste van de drie en wat mij betreft de beste. Toch dooft ook dit hemellichaam net iets te snel om op sterrenniveau indruk te maken.

Alle genoemde merken worden in Nederland vertegenwoordigd door Wijnimport J.Bart