Duitsland 2021: koel wijnjaar om nog lang van te genieten

Herstelwerkzaamheden in de Ahr-vallei
(Foto: Lara Engelhard)

Oogstjaar 2021 in Duitsland was een uitdagend en koel wijnjaar. ‘A look back at another wine year in a state of exceptional circumstances’ is de ondertitel van een verslag van de Duitse vereniging van Prädikatsweinguter (VDP).

• Bron: artikel van Marc Roovers in WijnWijnWijn-magazine

De verwoestende overstroming in de Ahr-vallei in juli blijft uiteraard niet onbesproken.

Meike Näkel van Weingut Meyer-Näkel zegt hierover: ‘De oogst van 2021 is de meest dramatische en emotionele die we ooit hebben gehad. De opluchting nadat de laatste druiven waren geplukt was onmetelijk. Zonder de solidariteit, hulp en steun van zovelen hadden we dit allemaal niet voor elkaar gekregen. Dit heeft ons moed en kracht gegeven om door te zetten.

Door het koele voorjaar was de knopvorming en daardoor ook de bloei aan de late kant. Het warme en vochtige weer in de zomer versnelde de groei, maar verhoogde tegelijkertijd de groei van schimmels. Vooral voor de biologisch werkende wijnboeren was dat een grote uitdaging.

Door de late oogst moesten de druiven zorgvuldig en selectief worden geplukt om ze optimaal rijp en vooral gezond te kunnen oogsten. Het suikergehalte was beduidend lager dan vorig jaar.

Volgens Hansjörg Rebholz van Ökonomierat Rebholz (Pfalz) wordt 2021 een “cool vintage waar wijnliefhebbers nog heel lang van zullen genieten”.