Misschien wel de beste Griekse mousserende wijn

Laurens Hartman in 2009

Tijdens een bezoek in 2009 aan de Griekse regio Amyndeon (Grieks Macedonië) stond de wijnkelder van Domaine Karanika nog in de steigers en werden de eerste flessen gebotteld in de keuken. De best mogelijke mousserende wijn maken van de inheemse druif xynomavro (xynómavro) was het streven. Mooi om dertien jaar later te kunnen vaststellen dat dit uitstekend is gelukt.

Op het terras fietste destijds een vrolijk klein mannetje rond op een driewieler. Joris is nu zestien jaar oud en wil brandweerman worden. Zijn vader, zoon van een Griekse vrouw en een Nederlandse man, spreekt beide talen en voelt zich naar eigen zeggen ‘in Nederland een Griek en in Griekenland een Nederlander’.

Het Griekse avontuur begon in 2006. Twee jaar later telde het domein 4 ha, nu 12. De productie steeg van 4.000 naar 100.000 flessen. Het aantal afnemers steeg van 30 in 2008 tot 200 in 2020, terwijl het aantal medewerkers groeide van 1 naar 12. Drie landen buiten Griekenland importeerden de wijn, nu is de wijn verkrijgbaar in 17 landen.

Amyndeon in het uiterste noordwesten op de grens met Macedonië is de koelste regio van Griekenland. Een plateau op zo’n 650 meter boven de zeespiegel, omringd door bergketens. Het is er tamelijk leeg en ruig, op een mooie manier verlaten. Tot in het vroege voorjaar snijdt de koude wind uit de bergen je venijnig in de nek en ook ’s zomers is de wind altijd koel. Het klimaat maakt Amyndeon in het verder (nu al) zo warme Griekenland voor wijn een interessant gebied.

Laurens Hartman en Annette van Kampen werken zo natuurlijk mogelijk. Biologisch met biodynamische elementen. Druif-eigen gisten, minimaal gebruik van sulfiet, geen filtering.

PR-bureau Melman Communications organiseerde de reis in 2009 en Ghislaine Melman trommelde vorige week wat relaties uit de horeca en wijnpers op voor een proeverij in restaurant Sinne(*) in Amsterdam (wat een goed adres!) om de recente jaargangen van Domaine Karanika te proeven.

De diverse cuvées mousserende wijn méthode traditionnelle – als champagne dus – speelden de hoofdrol. Met verve mogen we zeggen. Laurens en Annette kunnen tevreden zijn over hun jarenlange inspanningen.

Importeur van Karanika is Champagnist

Favorieten

😀 Karanika Brut Cuvée Prestige 2016
70% assyrtico, 30% xinomavro
Zwoele, aantrekkelijke en expressieve geur van bloemen en gistaroma’s. Stevig mondgevoel, met een bitterdroge smaak, strak met onrijpe trekjes. Streng en eigenwijs. Geen allemansvriend, maar ze heeft wel wat te vertellen.

😍 Karanika Brut Cuvée Spéciale 2019
90% xynomavro, 10% assyrtico
Zacht, rijp fruit, fijne zuren en mooie autolyse-aroma’s van de rijping op de gistresten. Rijk, gul, verleidelijk, toegankelijk, balans, lengte. Zeer fraai en prettig. Bijna té volmaakt.

😍 Karanika Brut Nature Extra Cuvée de Réserve 2016 + 2015 (magnum)
100% xynomavro
Doen beide wat aroma’s betreft denken aan de Brut Nature Spéciale, maar ze zijn wat strenger, serieuzer en spannender. Zelfvertrouwen, klasse, stijl. Karanika-bubbels op topniveau.

😀 Karanika Limniona 2018
12,5% alc. Laurens: ‘De druif limniona heeft bessen groot als pingpongballen.’
Paarsrood en fluweelzacht, aangenaam mild met even lieflijk als pittig verfrissend zoetzuur fruit en een spannend aards toontje. Verrassend, smakelijk en toegankelijk.

😍 Karanika Xynomavro Old Vines 2018
Afkomstig van twee piepkleine wijngaardjes met 60 en 100 jaar oude planten zonder onderstokken, 13,5% alcohol. Alleen in de beste jaren worden de druiven gebruikt voor een stille, droge wijn.
Er is veel te ontdekken in deze spannende wijn met diepgang. Intensiteit met verfrissende verfijning en lenigheid. Pruimen, kersen, bloemen, kruiden en de voor de druif kenmerkende aroma’s (voor wie ze wil herkennen) zwarte olijven en gedroogde tomaat. Niet te fruitig en frivool. De wijn doet recht aan de reputatie van de druif als zijnde in karakter verwant aan pinot noir en nebbiolo.