Bordeaux – Schatkamer voor wijnliefhebbers

Wie de wijnregio Bordeaux voor het eerst bezoekt, zal zich verbazen over de hoeveelheid wijngaarden. In oppervlakte verschilt de wijnstreek niet zo veel van de Rhône, Provence of Languedoc, de wijngaarddichtheid is er echter flink hoger.

Uit de ‘wijnschuur van Frankrijk’ zoals de Languedoc ooit werd genoemd, komt héél veel wijn, maar met zo’n 120.000 hectare heeft Bordeaux liefst drie keer zoveel wijngaarden. En dat is ongeveer net zoveel als in heel Zuid-Afrika.

Wijn regeert in Bordeaux. Tijdens een bezoek aan de Médoc sprak ik met een wijnmaker in Margaux die een conflict had met zijn dorpsgenoten. Hij was namelijk ook eigenaar van een veld met paarden, dat hij weigerde te verkopen, al boden ze hem miljoenen. Een dissident in een eensgezinde community. Hoe haal je het in je hoofd om paarden te laten grazen op een stuk grond dat recht geeft op Appellation d’Origine Contrôlée Margaux?

Kastelenroute

Ten noorden van de stad Bordeaux komt de aan wijn verwante weelde maximaal tot uiting, vooral ook omdat menig ‘wijnchâteau’ hier ook een écht monumentaal kasteel is. De kastelenroute, La Route des Châteaux-le Médoc langs de beroemde Grands Crus Classés van deze streek, een rit van ongeveer 30 kilometer, mag u dan ook niet overslaan.

Met de auto betekent dit grotendeels de D2 volgen van Margaux tot Saint-Estèphe. Wel Google Maps paraat houden, want de meeste châteaus hebben de entree niet aan de provinciale weg. Zonder het Google-kompas rijdt u misschien Château Mouton-Rothschild voorbij, met zijn bijna neurotisch keurig aangeharkte grindpad achter het vier meter hoge toegangshek, met in mijn herinnering over minstens tweehonderd meter kiezelstenen; zo spierwit dat je bijna zou denken dat ze één voor één handmatig zijn opgepoetst.

Onnodig te vermelden dat aanbellen bij zo’n beroemde Grand Cru Classé geen optie is. Voor informatie over kasteelbezoeken, georganiseerde wijntours en andere toeristische activiteiten kunt u terecht bij de diverse toeristenbureaus in stad en streek.

Overigens is ook de zogenoemde Graves Route naar Sauternes ten zuiden van de stad Bordeaux zeer de moeite waard. Volg grotendeels de D1113 op de linkeroever van de Garonne over zo’n vijftig kilometer. Een landschap met meer reliëf en natuur dan in de Médoc, dat in wezen een polder is.

Saint-Émilion

Het mooiste wijndorp op veertig kilometer rijden vanaf de stad Bordeaux is het middeleeuwse dorp Saint-Émilion, Unesco Wereld Erfgoed sinds 1999. Dit levend museumdorpje telt minstens dertig wijnwinkels met kostbare Bordeauxwijnen van het hoogste niveau. Lokale wijnen kunt u proeven en desgewenst kopen in La Maison du Vin de Saint-Émilion op het hoogste punt van het dorp.

Een bezoekje aan de winkel Comptoir des Vignobles staat me nog helder voor de geest. Vraag hier vooral of u even in de kelder mag rondkijken. Een bizar chaotische kruip-door-sluip-door, dat tot aan het plafond is volgepropt met opgestapelde houten kistjes en flessen oude jaargangen zeldzame wijnen. Wat waar precies te vinden is, weet alleen het personeel. En een flink aantal bewakingscamera’s…

Bordeaux (wijn)stad

In de stad Bordeaux kunt u proberen de wijn te ontwijken, maar dat zal niet meevallen. La Cité du Vin, een bijzonder staaltje moderne architectuur geopend in 2016, kunnen wijnliefhebbers niet links laten liggen. Het imposante gebouw heeft een vloeibaar aandoende vorm, als walsende wijn in een wijnglas.

Er is veel te beleven in dit interactieve wijnmuseum en ook kinderen kunnen zich hier vermaken. Tevens is er een uitstekend restaurant (voor lunch en diner) met een fantastisch uitzicht over de stad.

Vlakbij de Place du Bourse bevindt zich Le Bar à Vin, met een geregeld wisselende selectie wijnen per glas uit dertig Bordeaux-regio’s. Op de eenvoudige hapjeskaart onder andere charcuterie, kaas en chocola.

Ik heb ook goede herinneringen aan Le Bistro du Sommelier. Het eten is hier traditioneel en aangenaam eenvoudig, de hoofdattractie is de uitgebreide wijnkaart met kostbare top-Bordeauxwijnen voor schappelijke prijzen.

Een populair uitstapje op een klein uur rijden van de stad Bordeaux is het badplaatsje Arcachon, vooral om er in een van de vele restaurants aan het binnenmeer Bassin d’Arcachon de lokale topkwaliteit oesters te eten.

Tot slot: een paar minuten lopen vanaf de Bar à Vins richting de rivier Garonne ligt de aangenaam brede fiets- en wandelpromenade langs de Garonne (en langs de drie mooiste majestueuze pleinen van de stad), waar het tweejaarlijkse Bordeaux Fête le Vin wordt gevierd van 23 tot en met 26 juni.

Santé!


B&B au château

In de wijnregio Bordeaux zijn er talloze b&b-adressen in kasteelsferen, aangevuld met activiteiten als rondleidingen, proeverijen, excursies en picknicks in de wijngaard. Twee bijzondere voorbeelden in de categorie ‘très chic’:

Château Malescasse (Cru Bourgeois AOC Haut-Médoc)

Huur een compleet château. Leuk voor gezelschappen. Begane grond en twee etages, met lift. Stijlvol ingericht met designmeubelen en gedecoreerd met moderne kunst. Vier slaapkamers, twee salons, een keuken, een eetkamer, plus een zwembad in de tuin.

Château Fombrauge (Grand Cru Classé Saint-Émilion)

Dit is één van de wijndomeinen van wijnmagnaat Bernard Magrez. De logeerkamers en suites bevinden zich in een 17e-eeuws klooster pal naast de wijngaarden. De inrichting in pruikentijdsfeer is ‘over the top’ romantisch, met 18e-eeuwse schilderijen en antieke meubelen.

Andere handige links

Office de Tourisme de Bordeaux (stad en directe omgeving)
Office de Tourisme Saint-Émilion

Dit artikel verscheen in juni 2022 in magazine Arts & Auto