Kort & Wijn – leestijd: 8 slokken

Luís Pato & Reggie Smith

• Water bij de wijn, Chapoutier ziet er geen kwaad in
• Chileense wissel bij Verbunt Verlinden
• Voor de agenda: Cape Wine 2022
• Wijnrank voor Klazien Vermeer
• Maria Gomes verhuist naar Portugal
• Beurs voor alcoholvrije en alcoholarme dranken
• Bij voorkeur wijn van vrouwelijke wijnmakers
• Een miljoen liter Nederlandse wijn

Water bij de wijn

Michel Chapoutier, toonaangevend wijnproducent in de Rhône-vallei, opperde tijdens een conferentie in Bordeaux, het idee om bij het maken van wijn het toevoegen van water toe te staan. “Iedereen lacht me uit,” citeert Vitisphere hem, “maar ik heb het niet over verwateren, ik heb het over rehydratie.”

Met dit in de huidige Franse wijncultuur ondenkbare voorstel wil Chapoutier in het licht van de klimaatverandering de fysiologische (suiker/alcohol) en fenolische (aroma en tannine) rijpheid van de druiven in evenwicht kunnen brengen. “Want hoe ver kunnen we gaan met de stijgende alcoholpercentages?”

Chapoutier: “Ik heb een perceel met een potentiële opbrengst van 40 hl/ha. Om rijpe tannines te krijgen, valt het volume door verdamping terug tot laten we zeggen 34 hl/ha. Dus waarom zou ik niet 2 hl/ha water mogen herintroduceren van de 6 hl/ha die ik door verdamping verloren heb?”

Benieuwd hoe we hier over vijf jaar over denken. Nood breekt wet, nietwaar?

Santa Rita vervangt Errazuriz bij Verbunt Verlinden

Viña Errazuriz koos voor een andere verdeler, importeur Verbunt Verlinden troost zich met het binnenhalen van Viña Santa Rita. Viña Santa Rita is onderdeel van Santa Rita Estates, dat met 3.980 hectare aan eigen wijngaarden in Chili en Argentinië een van de grootste wijnbedrijven ter wereld is. Met wijngaarden in diverse Chileense regio’s is het aanbod veelzijdig. Premium wijnen van cabernet sauvignon is een van de sterke punten van dit wijnhuis. De wijnen van Santa Rita worden beschikbaar voor zowel de horeca als de retail.

Zuid-Afrika herpakt zich met Cape Wine 2022

In Kaapstad wordt van 5 tot en met 7 oktober CapeWine 2022 gehouden. Dit is het belangrijkste wijnevenement van Zuid-Afrika, dat wordt georganiseerd door Wines of South Africa (WoSA). Honderden wijnproducenten presenteren hun wijnen aan lokale en internationale bezoekers. Het thema is ‘360 graden duurzaamheid’.

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie verheugt zich op dit event na een uitdagende tijd met Covid-19 en de daarmee samenhangende periodes van verbod op verkoop van alcohol. De registratie voor bezoekers is geopend. Zie www.capewine2022.com.

Foto: Suzanne Blanchard
KVNW Wijnrank voor Klazien Vermeer

Klazien Vermeer heeft de KVNW Wijnrank gekregen. Zij was 11 jaar lang verantwoordelijk voor de organisatie van de Vinologenopleiding van de Wijnacademie. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren: “Klazien was kritisch en accuraat en altijd gericht op verdere verbetering en modernisering van het onderwijs bij de Wijnacademie. Ze heeft de Wijnacademie echt verder gebracht.” Tegenwoordig is Klazien Vermeer onder andere actief met De Wijnschool.

De KVNW Wijnrank bestaat sinds 1987. Eerder kregen onder andere Adriaan van Dis, Joop Braakhekke, Astrid Joosten, Hubrecht Duijker, Harold Hamersma, Ton Wortelboer, John Bindels en Jan van Lissum de onderscheiding.

Maria Gomes verhuist naar Portugal

Reggie Smith – wijnhandelaar, eigenaar van MariaGomes.nl en WavingWines.nl, en samen met Arthur van Amerongen schrijver van de ‘Dé wijngids voor de Algarve & de Alentejo’ – is verhuisd naar Portugal. Enkele van zijn leveranciers, onder wie de markante wijnmaker Luís Pato, heeft hij overgedragen aan BJ de Logie. MariaGomes/WavingWines blijft bestaan als webshop en wordt, zegt Reggie: “de komende maanden uitgebouwd naar de beste Portugese webshop ter wereld”.

^ Meer info
Oogstjaar 2021: een miljoen flessen Nederlandse wijn

Nederlandse wijnboeren produceerden in 2021 zo’n 7.530 hectoliter wijn, goed voor ongeveer een miljoen flessen. Dat is iets minder dan in 2020.

Oorzaak: een koud voorjaar en een warme, natte zomer. Een topjaar voor de schimmelsoort valse meeldauw, die veel druiven onbruikbaar maakte. Onder andere de witte druif johanniter had er moeite mee.

Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). De VNWP behartigt de belangen van Nederlandse wijnboeren en informeert zowel consumenten als de media. Op de website is tevens een kaart te vinden met alle (web)adressen van de vereniging aangesloten wijnboeren.

‘Wijn kopen moet net zo leuk zijn als wijn drinken’

Wijnondernemer Frederik Boer viert binnenkort dat zijn wijnwinkel Special Wines in de Stadionbuurt in Amsterdam-Zuid een jaar bestaat.

Boer combineert in het 80 m2 tellende pand zijn voorliefde voor wijn van vrouwelijke wijnmakers (“Ik hou van elegante en verfijnde wijnen”) met kunst van Geoffrey Wine en discomuziek. Want ‘wijn kopen moet net zo leuk zijn als wijn drinken’, vindt hij. In de binnentuin worden op zijn tijd wijnproeverijen gehouden.

Eigen import is er onder andere van Silvia Gonzales (Ribera del Duero), Cecilia Monte (Piemonte), Champagne Arlaux en Giulia Negri (Barolo).

NabLab 0.0: beurs voor Europees no & low alcohol

Voor professionals in de drankenhandel en horeca staat een beurs met en over alcoholvrije en alcoholarme dranken in de planning voor 3 en 4 april 2023 in het Taets Art and Event park in Amsterdam. Er is nog ruimte voor producenten.