Mooie nieuwe wijnen op de Nederlandse markt

Arrextea, Pays Basque

• Authentieke prosecco
• Jermann, Friuli
• Yannick Cadiou, Chablis
• Domaine Arretxea, Irouléguy‘De échte, authentieke prosecco’

Prosecco Col Fondo heet het. Dat is geen merknaam, maar een methode. Anders dan de gangbare Méthode Charmat, waarbij de bubbels tijdens hergisting in een tank in de wijn worden gebracht, gebeurt de nagisting in de fles. Dat is de échte, authentieke prosecco, aldus de importeur.

In Frankrijk heet dit Méthode Ancestrale en de zogenoemde natuurwijnboeren noemen het Pétillant Naturel (Pét Nat). Fondo betekent ‘bezinksel’. Deze gistresten worden niet verwijderd en dragen zo bij aan de smaak.

Een handjevol kleine producenten in de regio wil deze manier van prosecco maken in ere herstellen. Fratelli Collavo is 5 ha klein (plus 3 ha gras, granen en bomen). Een biologisch wijnbedrijfje sinds 2010 van de broers Massimo, Marco en Mauro Collavo.

De Prosecco DOC Treviso Col Fondo Frizzante Naturalmente van Fratelli Collavo is een volledig droge wijn van glera (90%), bianchetta (5%) en perera (5%). Twee andere cuvées van Fratelli Collavo zijn wel op de Charmat-manier gemaakt.

Importeur: Artisan Wines

Jermann Wines

Het van oorsprong Sloveense familiebedrijf Jermann Wines is al sinds 1881 actief in de provincie Goriza in Friuli. Vandaag de dag heeft Silvio Jermann de leiding over de 170 ha wijngaarden op de twee locaties van het wijndomein in Villanova di Farra (Cantina Jermann) en Dolegna del Collio (Cantina Ruttars, sinds 2007).

Druiven: traminer, ribolla gialla, pinot grigio, malvasia, pinot nero, friulano, riesling, sauvignon blanc en chardonnay. De wijnen scoren vooral hoog (90+) in de Italiaanse en Amerikaanse wijnpers.

Importeur: Wine & Spirits

Yannick Cadiou


‘Hoe minder je eraan sleutelt, hoe beter het is’, zegt Yannick Cadiou, eigenaar van een 2 ha klein domein in Chablis. Hij bepaalt het oogstmoment eenvoudig door de druiven te proeven, plukt ze met de hand en laat de wijn in de kelder zo veel mogelijk met rust.
 
Cadiou heeft bijna dertig jaar ervaring als hoofd-wijnmaker bij de beroemde Chablis-huis Laroche. Hij bottelde zijn eerste eigen wijn in 2018. De wijnen hebben een fantastisch zuivere, zilte, zeer gelaagde smaak, met schitterend fruit en opwekkende zuren, aldus de importeur. “Puurheid en precisie, daar is het Yannick om te doen. En ondanks – of dankzij? – zijn rustige aanpak is dit wijn waar het leven van afspat.”

Importeur: Anfors Imperial

Domaine Arretxea

Met zijn steile hellingen en terraswijngaarden behoort Irouléguy in de Pays Basque tot de kleinste wijngebieden van Frankrijk. Thérèse en Michel Riouspeyrous maken al bijna 30 jaar wijn op Domaine Arretxea, inmiddels met hulp van hun zonen Teo en Iban, die het vak (ook) leerden op Sicilië, Corsica en in Chili.

Sinds 1998 wordt hier op 12 hectare bij het dorpje Fronton de Saint-Jean-Pied-de-Port biodynamisch gewerkt. De bergtoppen van de Pyreneeën beschermen de wijnstokken op de zuidelijk hellingen tegen de koude noordenwind, terwijl de westenwind zorgt voor water, waarbij de warme zuidenwind in de nazomer bijdraagt aan een gezonde, droge wijngaard. Druiven: gros manseng en blends van tannat, cabernet franc en cabernet sauvignon.

Importeur: Anfors Imperial