Best Value Vin De France Selection 2022

In Parijs heeft een internationale jury van wijninkopers en oenologen 133 medaille-winnaars aangewezen voor de jaarlijkse Best Value Vin De France Selection. Nederlandse juryleden dit jaar waren Yvonne Verkuijlen van Delta Wines en Peter van Houtert van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW).

Vin de France kun je beschouwen als de opvolger van de Vin de Table van weleer, dat in het wijnboekje ‘Eerste hulp bij wijn’ van Harold Hamersma uit 2005 nog werd omschreven als “Schier onverkoopbare Franse tafelwijn die gemaakt kan zijn van druiven die uit heel Frankrijk komen. Het op het etiket vermelden van soort en jaargang is verboden.”

Nadat in 2010 het vermelden van druivenras en oogstjaar op het etiket ook bij Vin de France werd toegestaan, is de positie op de markt van deze categorie wijnen drastisch verbeterd. Vin de France is nu zeker niet meer ‘schier onverkoopbaar’ te noemen. Integendeel, het is misschien wel de beste vernieuwing sinds de introductie van de IGP Pays d’Oc.

Vin de France geeft de wijnboeren die ermee werken veel vrijheid. Ze zijn voor dit label immers niet gebonden aan allerlei lokale voorwaarden waaraan moet worden voldaan om kwaliteitslabels zoals AOP Côtes du Rhône of IGP Languedoc op het etiket te mogen dragen. De druivenrassen staan centraal bij Vin de France, die al dan niet afkomstig zijn uit verschillende delen van Frankrijk. De focus ligt op de druivensoort(en) en daarmee op de smaak. Dit maakt Vin de France herkenbaar, begrijpelijk en toegankelijk.

Wijnen in deze categorie worden ook veel gemaakt door gerenommeerde producenten in beroemde wijnregio’s. Zij maken bijvoorbeeld AOP Pouilly-Fumé én Vin de France Sauvignon Blanc, of AOP Bourgogne én Vin de France Pinot Noir.

• Check hier de 133 bekroonde wijnen van 2022

De organisatie achter deze jaarlijkse wijnkeuring is l’Anivin de France (l’Association Nationale Interprofessionnelle des Vins de France). De jurering vindt plaats onder toezicht van de vereniging Œnologues de France.

Wijninkopers kunnen voor meer informatie over de bekroonde wijnen rechtstreeks contact opnemen met de producent. Inkopers met Vin de France in hun portfolio die promotieacties willen opzetten, kunnen terecht bij anivin@anivin.org