Cool climate in Clare Valley

Aangenaam verrast onlangs tijdens een lunch bij de Australische ambassade door de cool-climate stijl wijnen van Pikes in Clare Valley.

😍

Marketing manager van Pikes Wines Jamie Pike schoof aan voor een toelichting via videoverbinding. Pikes bestaat sinds 1984 en beschikt in Polish Hill River over ongeveer 100 ha eigen wijngaarden met onder (vele) andere riesling, shiraz en tempranillo.

De riesling-planten staan voornamelijk op oost- tot zuidoostelijke gelegen hellingen, met beplanting in oost-west richting. Dit beschermt de druiven tegen de intense middagzon. Ook de koele nachten en de arme bodem met blauwe schist dragen bij aan de kwaliteit. Lage opbrengsten, goede zuren, veel smaak, minerale tonen.

Pikes Riesling Traditionale 2021 (ongeveer 20 euro) is gemaakt van uitsluitend free run juice, het sap dat zonder persing ‘spontaan’ uit de vers geoogste druiven lekt. Het is een geweldige mooie wijn. Krachtig, mineraal, kruidig en citrusfruitig, met intens kwieke zuren.

Ook Pikes Los Compañeros, Shiraz-Tempranillo 2018 heeft die levendige frisheid. Verfijnde geur van bloemen, vers hout en een bescheiden vanilletoets. Sappig zoet fruit met goede zuren, pittigheid, kruidig-florale tonen en een verkwikkende afdronk.

Pikes Wines zit in het pakket van ad Bibendum, wijninvoerder in Sint-Truiden, België.