Kort & (nieuwe) Wijn

• Het Wijnmagazijn stopt ermee
• Super cool climate: Getariako Txakolina
• Verbluffend goede wijnen uit Württemberg
• Zo hoort Bourgueil te smaken
• Top-Chianti uit Panzano, 100% sangiovese

Het Wijnmagazijn is gesloten

Chris van de Meene en Anneke van Haaften zijn met hun Utrechtse wijnhandel Het Wijnmagazijn gestopt. Het oude webadres verwijst nu naar Vinomoments.nl, waaruit we mogen afleiden dat een deel van het Wijnmagazijn-assortiment daarheen is verhuisd. In het assortiment van Vino Moments, gevestigd in Vianen, komen we onder andere de wijnhuizen Hannes Reeh, Clio Cicogni en Weingut Clemens Waldthaler tegen, die voorheen bij Het Wijnmagazijn verkrijgbaar waren.

Txakolina Adur

Maitena Barrero en Héctor Gómez werken in de wijnwereld als landbouwkundig ingenieur en oenoloog, zelf bezitten ze 2,5 hectare wijngrond in de piepkleine DO Getariako Txakolina aan de noordkust van Spaans Baskenland. Een cool-climate locatie op zijn koelst, met vaak uiterst spannende wijnen als resultaat van (in dit geval) de lokale druif Hondarrabi Zuri. Het duo laat de wijnen lang rijpen op de lie, in zowel roestvrijstalen tanks als houten vaten, en daarna ook nog op de fles. ‘Dat levert een heerlijk vol, rijk mondgevoel op, en maakt de wijnen van dit briljante stel zo fantastisch lekker‘, vindt importeur Anfors Imperial.

Weingut Wachtstetter

De rosé van muskat-trollinger rosé van Rainer en Annette Wachtstetter – lid van de groep innovatieve, talentvolle wijnmakers Junges Schwaben in Württemberg – zat al in het pakket (‘Zo eigenzinnig en smaakvol. Zoiets hadden we nog nooit geproefd‘), nu zijn ook de rieslingwijnen en de rode wijnen van trollinger, lemberger, samtrot en spätburgunder in het assortiment opgenomen. Wachtstetter is sinds dit jaar (2022) biologisch gecertificeerd.  

Verbluffend goed‘, vind Dokter Maler, een importbedrijfje dat zijn naam dankt aan de oprichters die zo ongeveer hun leven lang bevriend zijn: een huisarts en een huischilder.

Podere Le Cinciole

Podere Le Cinciole (sinds 1991, biologisch/biodynamisch, 11 ha,) ligt in Panzano, een van de beste wijndorpen van de Chianti Classico, mede dankzij de verkoelende ligging op een hoogte tot 500 meter en een bodem van leisteen, zandsteen en kalk. ‘Naar Frans voorbeeld verdient dit dorp eigenlijk een Grand-Cru-status,’ vindt importeur Artisan Wines. 100% sangiovese. Eigenaren Luca en Valeria Orsini passen spontane vergisting toe en er wordt ongefilterd gebotteld.

Domaine du Petit Bondieu

Dit familiebedrijf is sinds 1976 actief in Restigné, Bourgueil, met uitsluitend cabernet franc op 20 ha. De oudste planten zijn 40 jaar. Biologisch sinds 2013. Zoon Thomas heeft de leiding sinds 2012. ‘Zo behoort Bourgueil te smaken. Niet streng. Niet groen. Vol op ’t sap en met de juiste structuur flirt deze Bourgueil zelfs een beetje met een Syrah uit de noord Rhône,’ vindt Yoeri Vojacek.