Een waslijst nieuwe wijnen trotseert Covid-19

Fiona Leroy

Virus of niet, nieuwe wijnen vinden hun weg zonder in- of uitreisverbod. Uitgezonderd Zuid-Afrika dan, waar enige tijd een handelsverbod van kracht was. Best veel nieuwe wijnhuizen gingen in de afgelopen twee jaar vrijwillig in Nederland in quarantaine bij hun nieuwe wijnhandelaar. Deze 30 wijnhuizen zijn wat mij betreft de interessantste nieuwkomers. Wat is er toch veel mooie wijn!

Nieuwe Franse wijnen

Domaine Fiona Leroy. Afgestudeerd econoom Fiona Leroy nam in 2017 een 2,7 ha klein domein in Dezize-Lès-Maranges in de Côte de Beaune over. Ze werkt biodynamisch en in de kelder zo natuurlijk mogelijk, zonder toevoegingen, uitgezonderd wat sulfiet bij de botteling. “Dynamiek, energie en zuiverheid (…) Spannend, tegelijk plezierig, foutloos en speels.” Helemaal mee eens, kan ik zeggen na een lockdownloze proeverij afgelopen zomer.
Importeur: Au Paradis

Alphonse Kuentz. Twaalf ha rondom Husseren-les-Chateaux in de Elzas bij Eguisheim, waarvan 5 ha Grand Cru Pfersigberg. Spontane vergisting (traditioneel zonder temperatuurcontrole) en opvoeding in grote oude eikenhouten vaten. Riesling, pinot blanc, pinot gris en gewurztraminer. “Kuentz geeft het natuurlijke proces veel ruimte. Hierdoor is elk oogstjaar weer een nieuwe ontdekking.”
Importeur: Domaine Alsace

Domaine Ilarria. Klein wijndomein (10 ha) in de Franse wijnregio Irouléguy in Baskenland aan de voet van de Pyreneeën. Eigenaar Peio Espil is een volgeling van de Japanse landbouwfilosoof Fukuoka. Hij maakt stoere, expressieve wijnen van tannat, petit manseng, petit courbu en cabernet franc.
Importeur: Au Paradis

Domaine Belargus, Anjou. Bejubelde chenin blanc. Diverse cuvées – droog, moelleux en liquoreux – uit de regio’s Coteaux du Layon, Quarts de Chaume en Savennières.
Importeur: Bolomey Wijnimport

Domaine Nicolas Delfaud is sinds 2015 actief in de Macônnais. Mâcon-Verzé en Saint-Véran. Chardonnay, biologisch met wat biodynamische elementen. “Lichtvoetig en rank, maar met meer onder de motorkap dan in eerste instantie doet vermoeden.”
Importeur: Au Paradis

Domaine Glantenay. Broer en zus Guillaume en Sarah Glantenay vertegenwoordigen de zesde generatie van dit wijnhuis. Agriculture raisonnée. Côte de Beaune, Côte de Nuits, Volnay en Pommard 1er Cru. “Guillaume maakt wijnen met grote elegantie en vol met puur fruit. Hij houdt van ultra-fijne tannines en kiest voor een zo zacht mogelijke vinificatie zonder punch downs.”
Importeur: Vojacek Wijnen

Domaine des Deux Clés in Fontjoncouse, Languedoc. Het jonge stel Gaëlle en Florian Richter, dat elkaar leert kennen tijdens een stage in de Bourgogne, neemt in 2015 een wijndomein over in de Corbières met carignan, syrah, grenache, macabeu, grenache blanc, grenache gris, vermentino en roussanne, 14 ha. AOP Corbières en, waarschijnlijk omdat ze het anders doen dan de lokale wijnregels toestaan, ook Vin de France.
Importeur: Sauter Wijnen

Domaine Guillot-Broux bewerkt 17 ha in de dorpjes Cruzille, Grévilly en Chardonnay. AOP’s Mâcon-Cruzille en Pouilly Fuissé. Lage opbrengsten. “We zijn blij dat de zonen dezelfde obsessie hebben als hun vader Jean-Gérard: het maken van mooie, intense wijnen met sprekend terroir in de Mâconnais.”
Importeur: Vojacek Wijnen

Domaine Laureau. Kleine 9 ha op de cru La Roche-aux-Moines in Savennières. 100% chenin blanc uiteraard. De eigenzinnige autodidact en voormalig landbouwingenieur Damien Laureau oogst respect en waardering sinds zijn start in de regio een jaar of 15 geleden. Spontane vinificatie met gecontroleerd gebruik van sulfiet, langdurig schilcontact, beperkte bâtonnage, deels malolactische vergisting en rijping in zowel tanks als houten vaten van 400 liter, voor sommige cuvées deels op nieuw hout.
Importeur: Anfors Imperial

Nieuwe Italiaanse wijnen
Brigatti

Francesco Brigatti. Een piepklein domein in het dorpje Suno, ten zuiden van Lago Maggiore. Erbaluce, barbera, nebbiolo en vespolina. Minimale interventie, geen pesticiden, spontane fermentatie. “Een totaal ander beeld dan de atletische krachtwijnen uit het zuiden van Piemonte. Dit gaat om finesse. Minimalisme. Onbezoedeld gezond sap.”
Importeur: Sprezzatura

De Fermo. Natuurwijnmaker in het dorpje Loreto Aprutino in Abruzzo. Biodynamisch. Montepulciano, pecorino en chardonnay, waaronder de oudste chardonnay van Italië (1926).
Importeur: Smaragd Wijnen

Piano dei Daini. Een 300 jaar oud domein aan de noordzijde van de Etna, onderdeel van Tenute Bosco. Met hulp van oenoloog Carlo Ferrini wordt onder andere wijn gemaakt van de zeer oude, pre-phyloxera wijngaard Santo Spirito in Passopisciaro.
Importeur: Sprezzatura

Nieuwe Duitse wijnen
Dr. Wagner

Dr. Wagner in de Mosel-subregio Saar. VDP, wijngaarden in Ockfener Bockstein, Saarburger Rausch en Laurentius Berg. Christiane Wagner (5e generatie) heeft de leiding sinds 2009. Zeer mooie Rieslings, weet ik van een pre-coronaproeverij waar Christiane de wijn inschonk met haar pasgeboren baby op de arm.
Importeur: Dokter Maler

Weingut Hees bij het dorp Auen in de Nahe. Steile hellingen (tot 60%) op zo’n 300 meter hoogte met uitsluitend riesling en weissburgunder, 4 ha. “Frisse, levendige en intense wijnen.”
Importeur: Anfors Imperial

Max Kilburg nam Weingut Geierslay in Wintrich (Mosel) van zijn vader over en kocht er 3 ha wijngaarden bij met 60 en 40 jaar oude riesling en spätburgunder bij op de steile Ohligsberg en Goldtröpfchen. Geïnspireerd door de vooruitstrevende wijnmaker Julian Haart, maakt hij daar wijn volgens de methode die ze in Duitsland zo mooi Kontrolliertes Nichtstun noemen. Deze wijnen zet hij onder zijn eigen naam op de markt. Spontane vergisting, rijping op de lie en minimaal zwavelgebruik bij de botteling.
Importeur: Anfors Imperial

Weingut Peter Wagner in Oberrotweil, Baden, wordt in korte tijd – oogst 2017 was zijn eerste wijn – tot de top van de kwaliteitsregio Kaiserstuhl gerekend door wijngids Eichelmann en wijntijdschrift Vinum. Biodynamisch. Spätburgunder, grauburgunder en müller-thurgau, waarvan een deel aardig oude stokken.
Importeur: Anfors Imperial

Weingut Hey, Saale-Unstrut. Een (misschien wel dé) ster in deze relatief onbekende Duitse wijnstreek in de voormalige DDR. Lid van de VDP sinds 2019. Riesling, pinot blanc en weissburgunder.
Importeur: Anfors Imperial

Weingut Wöhrle in Lahr, Baden, 17 ha, biologisch sinds 1991. De wijnen krijgen een klassieke opvoeding op Bourgondische vaten. Auxerrois, weissburgunder en chardonnay.
Importeur: Anfors Imperial

Sekthaus BurkhardtSchür in Bürgstadt am Main in Franken. Sinds 2012, de eerste sekt van champagne-rassen kwam op de markt in 2018. De Eichelmann-gids oordeelt recent: ‘Beste Sekt Collectie 2021’.
Importeur: Anfors Imperial

Andere nieuwe Europese wijnen
Wolmuth

Weingut Wohlmuth in de Sausal-vallei in het zuiden van Steiermark bij de Sloveense grens, het hoogstgelegen wijnbouwgebied van Oostenrijk. De 65 ha wijngaarden zijn met een hellingsgraad tot 90% (!) de steilste van Europa. Riesling, sauvignon blanc, morillon (chardonnay) en gelber muskateller.
Importeur: Anfors Imperial

Alvar de Dios. Toro en binnenkort een nieuw project in Arribes del Duero. De wijnen uit Arribes zijn field blends van oude percelen met onder andere bastardo (trousseau), trincadeira preta en rufete. “Waanzinnig lekker. We zijn zéér enthousiast over deze fantastische wijnen.”
Importeur: Smaragd Wijnen

Herdade de Malhadinha. Vijftien ha sinds 2000 in het zuiden van Alentejo. Een kleinschalige, moderne wijnmakerij met Portugese en internationale rassen op een bodem van leisteen. “Zeer hoge kwaliteit. Wij zijn super trots om de officiële importeur van Herdade de Malhadinha te zijn!”
Importeur: Sandor Wine Import

Liskar Vinos, een project sinds 2019 van Frank Smulders MW en wijnmaker Ferdinand Mayr (Kremstal, Oostenrijk). Rosado en tinto van zeer oude garnacha-wijngaarden bij Liédena, in het uiterste noordoosten van Navarra. Het kroonjuweel van Liskar is ‘Ugaste’, een field blend van 0,5 ha uit 1900 met garnacha, castellana blanca, moristel, mazuela, parraleto, alicante bouschet en meer. Deze wijn wordt begin dit jaar (2022) geïntroduceerd. Zeer benieuwd!
Liskar-vinos.com

Nieuwe nieuwewereldwijnen
Otronia

Bodega Otronia in Chubut, Argentinië. Sinds 2011, 50 ha. Chardonnay, pinot noir, pinot gris en gewürztraminer. Continentaal klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 11°C, vergelijkbaar met Champagne. Toepasselijk gelabeld als ‘Patagonia Extrema’ vanwege de ligging in de zuidelijkste regio van Argentinië.
Importeur: Vinites.

Rajat Parr en Sashi Moorman. Drie domeinen in Californië en een in Oregon. Piedrasassi in Lompoc, Sandhi en Domaine de la Côte in Santa Rita Hills en Evening Land in Eola-Amity Hills (Oregon). Coolclimate-stijl pinot noir, syrah en chardonnay.
Importeur: Smaragd Wijnen

Haras de Pirque is het Chileense wijnhuis in Maipo Valley van de beroemde Italiaanse wijnfamilie Antinori. Sauvignon blanc, chardonnay en rode blends en de prestigecuvées Galantas Grand Reserve (cabernet franc) en Haras de Pirque Albis (cabernet sauvignon en carmenère).
Importeur: Gastrovino.

Bodega Chacra. Sinds 2004, in de Río Negro-vallei in het noorden van Patagonië. Pinot noir en chardonnay, biodynamisch. Eigenaar Piero Incisa is een kleinzoon van de oprichter van Sassicaia. Jean-Marc Roulot uit Meursault is de gerenommeerde wijnmaker. “Absoluut één van de beste wineries van heel Zuid-Amerika!”
Importeur: Smaragd Wijnen

Ochota Barrels in Adelaide Hills, Australië. Taras Ochota overleed in oktober 2020 op 49-jarige leeftijd, zijn vrouw Amber zet hun gezamenlijke levenswerk voort. Minimale interventie bij het wijnmaakproces. Pinot noir, grenache, syrah, riesling, chardonnay en meer. “Elke wijngaard van Ochota Barrels heeft het formaat van een postzegel en elke wijn die ze maken kent een oplage van hooguit enkele duizenden flessen.”
Importeur: Arisz et al.

Nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnen
Damascene

Damascene Winery is een project van wijnmaker Jean Smit en David Curl, voormalig eigenaar van Château Gaby in de Bordeaux. Wijn van 20 verschillende wijngaarden in Franschhoek, Stellenbosch en Cederberg (en binnenkort ook in Elgin). Semillon, chenin blanc, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon en syrah.
Importeur: Smaragd Wijnen

Cavalli Estate in Stellenbosch, Helderberg. Sinds 2014 onder leiding van wijnmaker Craig Barnard. Chenin blanc, chardonnay, syrah, cabernet sauvignon, bordeaux-blends en Cap Classique.
Importeur: African Wines