Navarra proeven met Spanish Wine Tasters Association

Al kwam het wijnhuis waar ik het meest nieuwsgierig naar was (Unsi Wines) niet op de proeftafel, de Navarra-masterclass van de Spanish Wine Tasters Association (www.uec.es) had nog genoeg ander moois te bieden.

Unsi Wines maakt sinds 2013 wijn van oude grenache-stokken (tinto en blanca) op vaak hooggelegen locaties (600-800 meter) op de uitlopers van de Pyreneeën. Deze in onbruik geraakte wijngaarden in de regio Baja Montaña, die moeilijk te bewerken en onrendabel waren geworden, leveren nu wijn van hoge kwaliteit op.

De Denominación de Origen Navarra onderscheidt vijf wijnregio’s, goed voor ruim 10.000 hectare wijngaarden. Ribera Alta is met 3.700 ha de grootste wijnstreek. De andere zijn Ribera Baja (3.300 ha), Baja Montaña (1.500 ha), Tierra Estella (1.360 ha) en Valdizarbe (700 ha).

De verschillen in smaak, stijl en potentie in deze regio’s, afhankelijk van de invloeden van de nabijheid van onder andere de Golf van Biskaje, de Pyreneeën en rivieren zoals de Ebro, lijken in Navarra nauwelijks een issue te zijn, in ieder geval niet in de communicatie naar de consument. Premium garnacha-wijnen zoals die van Unsi Wines in Baja Montaña zijn daarop een uitzondering.

Favoriete wijnen

Het doet me goed te kunnen vaststellen dat de Mil Gracias van Bodegas Ochoa (100% graciano) in Olite (Ribera Alta) tot de toppers van de proeverij behoren. Heb goede herinneringen aan een bezoek aan dit wijnhuis tijdens een van mijn eerste wijnreizen naar Spanje in 2006. Ook de tempranillo en blends met deze druif zijn heel mooi. Wijnen van Ochoa – uitgezonderd de Mil Gracias – zijn verkrijgbaar bij Wijnkoperij La Persistance in Breda.

Overigens stond destijds ook Bodegas Nekeas (Valdizarbe) op het reisprogramma (maar niet op deze proeverij). Sinds kort doet Noordman Wijnimport zaken met Nekeas, een interessant coöperatief wijnbedrijf dat de afgelopen 40 jaar talloze familiewijngaarden nieuw leven heeft ingeblazen, bij elkaar nu 160 ha. Mooie wijnen, met El Chaparral (100% garnacha van oude planten) als imponerend hoogtepunt.

WINO’s Top 3

ð Ochoa, Mil Gracias 2017
100% graciano, 9 maanden houtrijping, 14,5% alc.
Aparte, vlezige en aardse geur, bescheiden houttoets, mild zoet, ingetogen fruit, pittigheid, goede zuren, verfijnde smaak, perfecte balans.

ð Ochoa, Reserva 2013
60% tempranillo, 30% merlot, 10% cabernet sauvignon,18 maanden houtrijping, 14% alc.
Mooie elegante, subtile geur. Zoet fruit, sappig, bijna jammy, met pittigheid, wat chocola en licht plakkende houttannine. Indrukwekkend (bijna té) rijke wijn.

Palacio de Sada was misschien wel de grootste verrassing. Heel mooie wijnen van een coöperatie (sinds 2001) die wijnen maakt van 180 kleine plots op zo’n 550 meter hoogte in de regio Baja Montaña, waar de invloed van de nachtelijke koelte van de nabijheid van de Pyreneeën, net zoals bij Unsi Wines en Nekeas, de doorslaggevende factor moet zijn.

ð Palacio de Sada, Garnacha 2019
100% garnacha tinto, 4 maanden houtrijping, 14% alc.
Subtiel floraal met een snufje chique hout. Licht drogend zoetzuur fruit is mooi balans met zachte tannine, pittigheid en aardse tonen. Elegant en degelijk.

ð Palacio de Sada, Cuvée Especial 2016
60% grenache, 30% cabernet sauvignon, 10% merlot, 8 maanden houtrijping, 14% alc
Floraal met redelijk bescheiden houttonen, snufje vanille. Sappig, veel friszuur fruit, licht plakkende tannine, pittig en verleidelijk.

Pago de Larrainzar met 17 ha op bijna 600 meter in Tierra Estella in het zuidwesten van Navarra scoort ook hoog, mede dankzij de input van de ervaren consultant Ignacio De Miguel.

ð Raso de Larrainzar Barrica 2018
45% tempranillo, 30% cabernet sauvignon, 20% merlot, 5% garnacha, 3 maanden houtrijping, 14,5% alc.
Mooi kruidige en florale geur. Balans op een hoog niveau intensiteit van smaak, (véél) fruit, kleur en zuren. Dikke wijn, maar zeer prettig en verteerbaar.

ð Pago de Larrainzar Reserva 2014
40% cabernet sauvignon, 40% merlot, 20% tempranillo, 14 maanden houtrijping, 14,5% alc.
Mooie chique geur. Zoet, sappig en verleidelijk zacht van smaak. Een ambitieuze wijn met moderne stijl grand cru Bordeaux-aspiraties.

Blends met cabernet en/of merlot plus tempranillo en/of grenache doen het vaak goed in Navarra. Die van Ochoa en Palacio de Sada noemden we al.

ð Vega del Castillo Merak 2017 mag er ook zijn; merlot, tempranillo en cabernet sauvignon, 1 jaar houtrijping. Stevig fruitig maar toegankelijk. Spannend, aards, kruidig, pittig. Eigenzinnig en origineel. Principe de Viana Edición Limitada 2018, 65% tempranillo, 29% syrah, 6% garnacha, 14 maanden houtrijping is toegankelijk, mild en zacht met friszuur fruit, pittigheid en misschien net iets te drogende houttannine in de afdronk.

De drie wijnen van garnacha blanca op de proeverij, alle met enkele maanden houtrijping, zijn eveneens heel aardig.

ð Ubeta Garnacha Blanca 2020 (krachtig, stevig zoetzuur, drogend, gastronomisch), Lúculo Garnacha Blanca 2020 (exotisch kruidig, bitterzuur, sappig en gespierd, gastronomisch) en Bodega Inurrieta, Mimaò 2020 (ingetogen, zacht, smakelijk met mooie zuren, mineralig, lengte). Ook Principe de Viana Edición Blanc 2020 (importeur Verbunt Verlinden) van 50/50 sauvignon/chardonnay is een heel prettige wijn. Licht bloemig en kruidig, citrus, zoet tropisch fruit en een aangenaam subtiele sauvignon-grassigheid.