Platter’s 2022 – nieuwe wijnen, nieuwe trends

The Vineyard Party van Jolette Steyn is Newcomer Winery of the Year

De editie 2022 van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen, inclusief de jaarlijkse lijst met de beste wijnen. Deze 234 wijnen kregen dit jaar het maximum van vijf sterren, oftewel een score van 95 of meer van de 100 punten.

Ongeveer een derde van de bekroonde wijnen zijn assemblages van meerdere druivenrassen. Bijna 30 daarvan zijn Bordeaux-blends, de meeste rode Bordeaux. Ook 35 andere wijnen van of met cabernet sauvignon scoren goed.

Dit geldt ook chenin blanc met 27 vijfsterrenwijnen, evenals shiraz en blends met shiraz, bij elkaar goed voor 27 wijnen op de lijst. Chardonnay haalt de top met 19 wijnen, pinot noir en sauvignon blanc elk met 14. Het aantal bekroonde wijnen van Zuid-Afrika’s nationale druif pinotage blijft beperkt tot 7.

Ook Newcomer Winery of the Year is een belangwekkende onderscheiding. Deze prijs is voor The Vineyard Party (eerste oogst 2021). Dat is een nieuw project/label van wijnmaker Jolette Steyn, die bijzondere small-batch wijnen van semillon maakt, waaronder The Vineyard Party, Here Be Dragons 2018, die vijf sterren scoort.

Topscorer van Platter’s Wine Guide 2022 is Sadie Family Wines met 10 vijfsterrenwijnen. En quess what… ze maken ook precies 10 wijnen… Savage Wines is tweede met 7 wijnen op de lijst en het brons wordt gedeeld door Raats Family Wines, Oak Valley Estate en Rall Wines met elk 5 bekroonde wijnen.

Goed voor vier winnende wijnen zijn De Trafford Wines, Creation Wines, Boekenhoutskloof Winery, Mullineux, De Grendel Wines, Tokara, Anthonij Rupert Wyne en Vergelegen Wines. Een trio prijswijnen komt op het conto van Warwick Wine Estate, Leeu Passant, Rust en Vrede Wine Estate, Holden Manz Wine Estate, Storm Wines, Lomond en Groot Constantia Estate.

Zuid-Afrikaanse wijntrends

Platter’s signaleert enkele trends in de Zuid-Afrikaanse wijnwereld, waaronder de hernieuwde aandacht voor traditionele variëteiten zoals cinsault en colombard. Cinsault is goed voor vier vijfsterrenwijnen. Savage Wines, Follow The Line 2020 is op het erepodium getild als Cinsault of the Year.

Voor elk druivenras, en ook voor blends en andere wijnsoorten, wijst Platter’s een winnaar aan. Zie hier de Wines of the Year in alle categorieën.

Ook rode wijnen met lichtere texturen en minder alcohol zijn in opkomst, evenals het gebruik van vaten van aardewerk en beton in plaats van eikenhout.

Een andere recente ontwikkeling is het apart bottelen van wijn van verschillende klonen van een druivenras. Oak Valley Estate in Elgin Valley gaat nog een stap verder door specifieke klonen van pinot noir afkomstig van verschillende terroirs te bottelen als aparte cuvées. Liefst vier van deze unieke Pinot Noirs verdienen er vijf sterren mee. Oak Valley Estate South Ridge PN 777 2018 is uitgeroepen tot Pinot Noir of the Year.