Kort & Wijn

Over:
• De Smaakimporteur en De Wijnvriend
• Twee nieuwe wijnboeken
• Prijswinnende Nederlandse wijnen
• Kaasplank die wijn zoekt, of andersom

Kees, Marieke, Henk
Smaakimporteur neemt Wijnvriend over

Na 33 jaar geeft De Wijnvriend de fles door aan De Smaakimporteur. Het begon als hobby. Vier keer per jaar bood Henk Struijs een partij wijn aan waarop je kon inschrijven. Met deze formule en zijn persoonlijke aanbevelingen per email, gelardeerd met aanstekelijke beschrijvingen van de wijnavonturen samen met zijn vrouw Anne in Frankrijk, was hij op wijnpromotioneel vlak zijn tijd vooruit. Puur op basis van zijn verhalen maakten we een keuze uit het aanbod.

Om de bestelling op te halen reed ik in mijn oude Citroën Ami 8 naar een schuur in Spaarnwoude waar onder andere caravans overwinterden. Bij gelegenheid was er meestal ook Franse worst, kaasjes, cider of olijfolie te koop, alsmede restpartijen wijn om te proeven en desgewenst toe te voegen aan je bestelling. Vaak was er een bandje. Er heerste een incrowd-sfeertje met mensen die het biologische licht hadden gezien en de supermarktwijn waren ontgroeid.

De wijnboeren van Henk zijn nu in goede handen van Marieke en Kees Sterrenburg van De Smaakimporteur, die we gerust geestverwanten kunnen noemen. Ze zijn dan ook al 25 jaar wijnvrienden.

Ik kan zeggen dat de De Wijnvriend heeft bijgedragen aan mijn ‘wijncarrière’. Bedankt Henk, het ga je goed!

Natuurwijn – een helder verhaal over troebele wijn

Wat is natuurwijn? Een definitie als ‘op natuurlijke wijze gemaakte wijn’ voldoet niet, vind ik zelf, in ieder geval niet helemaal. Daar gaan we al. Het begrip natuurwijn is omstreden omdat het suggereert dat alle andere wijn onnatuurlijk zou zijn. Reden voor sommige wijnmakers om er niets van te willen weten, al werken ze zelf ‘zo natuurlijk mogelijk’. Hard-core natuurwijnmakers op hun beurt verafschuwen ‘conventionele’ wijn alsof het gif is.

Natuurwijn is trendy, idealistisch, rebels, eigenwijs, provocerend, inspirerend en vernieuwend. Natuurwijn is geen kwaliteitsaanduiding, laat staan een kwaliteitsgarantie. De ene natuurwijn is de andere niet. Natuurwijn is vaak leuk, anders, verrassend en spannend, soms fantastisch mooi, soms gruwelijk slecht. Mede vanwege de afkeer van sulfiet als conserveringsmiddel kan natuurwijn onberekenbaar zijn.

Kortom, er is veel te zeggen over natuurwijn en Niels van Laatum slaagt er in dit boek in om het onderwerp op een luchtige manier uitputtend te behandelen.

Twee citaten uit het boek die de bovenbeschreven ongrijpbaarheid illustreren:

“Je zou de indruk kunnen krijgen dat er twee soorten wijn zijn: conventionele (industrieel vervaardigde) wijn en natuurwijn. Zo zwart-wit is de wereld niet.”

“Aan natuurwijn is veel anders. In de fles, en op de fles. Hoe het wordt gedronken, geschonken en onder de aandacht gebracht. Anders denken en anders werken betekent dus ook anders eruit willen zien. Opvallen, schuren en soms shockeren. Vaak, niet altijd.”

Met een nuchtere blik vliegt Niels van Laatum het fenomeen natuurwijn van alle mogelijke kanten aan. Het resultaat is een veelzijdig en prettig leesbaar boek, dat tevens recht doet aan de subtitel ‘een helder verhaal over troebele wijn’ omdat het de nodige onduidelijkheden en misverstanden verheldert.

Ook de variatie aan stijlvormen – anekdotes, vraag- en antwoord, wetenswaardigheden, tips & adressen, humor, proefnotities, kaders en sfeervolle verslagen van bezoeken aan natuurwijnboeren in binnen- en buitenland – draagt bij aan de leesbaarheid.

Zei ik nuchter? Lees hier een verhaal uit het boek: ‘Een hoofd als een bokkend paard’

En verder

‘Een werkelijk geweldig boek over de Duitse wijnbouw’

De Vlamingen Gerd Brabant en Marc Roovers schreven een actueel en kloek boek (420 pagina’s) over Duitse wijn. De Nederlandse van Duitse wijn bij uitstek Albert de Jong is laaiend enthousiast. Lees zijn recensie.

Nederlandse en Belgische wijn gekeurd

St. Martinus scoorde met voorsprong het beste met 8 gouden en 15 zilveren medailles, gevolgd door Wijngaard Hesselink met 2x goud en 8x zilver. De overige 7 inzenders met de hoogste onderscheiding gingen met 1 gouden plak naar (wijn)huis.


Welke wijn bij welke kaas?

Smaken combineren is verre van simpel. Maar het maakt de zoektocht naar de ideale drank voor bij de kaasplank juist daarom tot een heerlijk gastronomisch avontuur.


Wijn uit eigen land

De Nederlandse wijnbouw is de kinderschoenen ontgroeid. Ons land telt inmiddels ongeveer 135 commerciële wijnbedrijven, met bij elkaar zo’n 250 hectare aan wijngaarden.