Wijnwereld neemt voortouw in duurzaamheid

Een nieuw, ambitieus initiatief in de wijnbranche is de Sustainable Wine Roundtable (SWR), een soort denktank of community over duurzaamheid en verwante kwesties in de wereldwijde wijnbouw en wijnhandel.

Het is een project van Tobias Webb en Agatha Pereira. Tobias (Toby) Webb houdt zich al jaren bezig met duurzaamheid, onder meer als docent op universiteiten in Londen en als adviseur van grote bedrijven. Agatha Pereira is manager in de financiële wereld en is ook geschoold in de wijnbouw en het wijn maken.

De SWR vormt onder andere werkgroepen die zich gaan buigen over kwesties rondom duurzaamheid, inclusiviteit, arbeidsrechten en klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Het doel is te komen tot een uniforme duurzaamheidsnorm en een gemeenschappelijke visie op de toekomst, om daarmee op het wereldtoneel de leiding te nemen in duurzaamheid.

Meer dan vijftig partijen en bedrijven hebben zich al aangesloten. Deelnemers zijn onder andere grote wijnbedrijven als Torres, Concha y Toro, Treasury Wine Estates en Famille Perrin, de Duitse ‘wijn-hogeschool’ Geisenheim, natuurorganisaties, Fairtrade, kurkproducent Amorim, wijnorganisaties als Wines of South Africa, wijnleveranciers als de Zweedse (staats)wijndistributeur Systembolaget en grote commerciële spelers op de retailmarkt zoals Ahold Delhaize, Lidl en het Britse Waitrose & Partners.

“We nodigen iedereen in de wijngemeenschap uit om zich bij ons aan te sluiten”, zegt voorzitter Richard Bampfield MW. De SWR staat vanaf 2022 tevens open voor leden van buiten de wijnwereld.

Zeer benieuwd wat dit gaat opleveren.