De (eerste) ‘Gids van de Belgische Wijn’

Vinopres – uitgever van het online wijnmagazine DM.Vino (wordt binnenkort Vino.be) en organisator van de wijnkeuringen van het Concours Mondial de Bruxelles – heeft de Gids van de Belgische Wijnen uitgebracht. Bij een proeverij/jurering in juni in Brussel zijn 162 wijnen afkomstig van 61 domeinen geselecteerd.

Zeventien wijnen scoorden in de hoogste range met 4,5-5 sterren/punten. Bijna de helft daarvan is mousserende wijn. Zo ook de top 3:

Chant d’Eole – Cuvée Réserve Brut
Genoels-Elderen – Zilveren Parel Brut 2014
Ruffus (Vignoble Des Agaises) – Chardonnay Brut Sauvage

• Check hier de 17 wijnen in de range 4,5-5 punten

• De gids (uiteraard verkrijgbaar in twee talen) met alle 162 bekroonde wijnen kost € 19,90 en is hier online te koop

Hoeveel Belgische domeinen voor de keuring in Brussel wijnen hebben ingestuurd, vermeldt het persbericht niet. In 2020 stonden volgens cijfers van de federale overheidsdienst Economie in België 198 wijnbouwers geregistreerd, inclusief hobbyboeren. Dit is goed voor 586 hectaren wijngaarden – 326 ha in Vlaanderen en 260 ha in Wallonië.

De eerste Belgische wijngaard (Aldeneyck in Maasdijk) werd 22 jaar aangelegd. Ongeveer sinds 2015 is het wijngaardareaal verdubbeld.

Vinopres in een persbericht: “Deze eerste uitgave van de Gids van de Belgische Wijn is een eerbetoon aan de Belgische wijnbouwers en aan de pioniers die met euvele moed de Belgische wijnbouw letterlijk uit de grond hebben gestampt. In feite gaat het om een nieuwe economische activiteit waarop België trots mag zijn.”

Naast de score en beschrijving van de wijn geven de auteurs Baudouin Havaux en Dirk Rodriguez in de gids informatie over de geselecteerde domeinen en de Belgische wijnbouw in het algemeen.