Nederlandse en Belgische wijn gekeurd

Wijngaard de Frysling, 4 zilver, 4 brons + Beste Parelwijn

Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021 zijn 17 wijnen uit Nederland bekroond met een gouden medaille. Voornamelijk witte wijn (8) en mousserende wijn (7) scoorden goud. De uitslag werd op zondag 12 september 2021 bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op Kasteel Amerongen.

De Belgische deelname was relatief bescheiden met 61 wijnen, afkomstig van 19 wijnbouwers. De overige 233 wijnen zijn ingestuurd door 51 Nederlandse wijngaardeniers.

• Trouwens, ook net uit: ‘Gids van de Belgische wijn’

Ook het aantal wijnen per wijnbedrijf varieert sterk. Sommige stuurden 1 of 5 wijnen in, andere een veelvoud daarvan. Zo liet Betuws Wijndomein 19 wijnen beoordelen en stuurde Wijngaard St. Martinus 28 wijnen in.

Van de 294 inzendingen kregen 210 wijnen een medaille, waarvan 17 goud, 101 zilver en 92 brons.

St. Martinus scoorde met voorsprong het beste met 8 gouden en 15 zilveren medailles, gevolgd door Wijngaard Hesselink met 2x goud en 8x zilver. De overige 7 inzenders met de hoogste onderscheiding gingen met 1 gouden plak naar (wijn)huis:

Wijndomein En Passant (Zeeland)
Wijndomein Kitsberg (Belgisch Limburg)
Betuws Wijndomein (Gelderland, de enige gouden rode wijn)
Wijngaard Keulenhof (Gelderland, de enige gouden rosé)
Domein Holset (Limburg)
Wijngaard Aan De Breede Beek (Gelderland)
Hof Detharding (Gelderland)

Vast percentage wijnen krijgt medaille

De jaarlijkse keuring, een initiatief van Stichting Wijninstituut Nederland, vindt plaats bij het Weinbauamt der Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz in Neustadt an der Weinstrasse, waar professionele proevers op dezelfde dag ook wijnen uit de regio beoordelen.

294 inzendingen, 210 medailles. Meer dan 70% van de wijnen kreeg dus een medaille. Dat is mooi, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er elk jaar 70% van de wijnen met een medaille thuiskomt. Veel andere wijnkeuringen gunnen zo’n 30 tot 40% van de ingezonden wijnen een prijs. De waarde van een medaille is dus niet bij alle keuringen gelijk.

Zo krijgt bij het Concours Mondial de Bruxelles 30% een medaille, terwijl deze internationaal opererende wijnkeuring enkele jaren geleden de bronzen medaille afgeschafte door de prijzenrange te herschikken als silver, gold en ‘grand gold’. Brons werd gepromoveerd tot zilver omdat veel wijnboeren een bronzen medaille niet wervend genoeg vinden. Als een troostprijs of derde keus. Dat verkoopt niet.

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar: het is altijd een beetje schipperen met die keuringen. Het CMB is geen liefdadigheidsinstelling en ook voor de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz is het bevorderen van de handel het oogmerk. De bokken worden voor zover mogelijk van de schapen gescheiden, maar de norm is variabel. Vooral zelf gaan proeven!