Uit het uiterste zuiden van Frankrijk

De lunch van Imko Binnerts in Wijk aan Zee moest ik aan me voorbij laten gaan wegens rugklachten, met dank aan een oude sportblessure. In plaats daarvan mocht ik twee dagen later een kleine 20 aangebroken flessen uit de zuidelijke Languedoc en Roussillon thuis proeven.

Terzijde: we zouden eens moeten laten uitrekenen wat de zogenaamd zo gezonde sport, in mijn geval voetbal, aan medische en financiële schade veroorzaakt…

Op de proeftafel: Dom Brial, Calmel & Joseph, Domaine Preignes Le Vieux, Domaine Sarrat d’en Sol en Château Gourgazaud.

Dit zijn vijf domeinen uit het portfolio van het wijnmakelaarsbedrijf Kloosvins. Sinds 2009 begeleidt Emilia Kloostra vanuit haar kantoor in Zuid-Frankrijk een aantal wijnbedrijven uit Languedoc-Roussillon op de Nederlandse markt.

Dom Brial

De grote coöperatie Dom Brial in de Roussillon had leuke dingen meegenomen. Coöperaties kunnen heel goed zijn, daarvan is Dom Brial denk ik een sprekend voorbeeld. Zo’n 200 families bewerken bij elkaar 2.000 hectare op vijf verschillende terroirs. De Côtes du Roussillon Mirade 2020 (roussanne/grenache blanc) is exotisch warmbloedig sappig en zoetkruidig. Zuid-Franse muscat is niet mijn ding, maar eerlijk is eerlijk: de Muscat Sec 2020 (IGP Côtes Catalanes) is heel charmant en verfijnd geparfumeerd. En ik heb ook niemand horen klagen over de kelderschatjes Rancio Sec 2000 en Rivesaltes Ambré 1959 (foto). In tegenstelling tot Vin Doux Naturel zoals de Rivesaltes is Rancio Sec overigens niet versterkt, wel tot op het bot gefermenteerd (15,5%) en daardoor écht droog. Ik vind het geweldig.

Preignes Le Vieux

Ook Preignes Le Vieux viel niet tegen. Vooral de Limoux-wijnen zijn uitstekend. Hoewel de mousse in de geopende fles grotendeels was verdwenen, is de kwaliteit van de Crémant Limoux Brut Nature (chardonnay en een beetje pinot noir en mauzac) nog goed te proeven. Le Long Chemin Blanc 2019 is een aparte, stevige, zoet-kruidige chardonnay met 14,5% alcohol. Recht door zee, uitbundig sappig, gul en smaakvol. Ook de mooiste rode wijn is een Limoux. Een bonte mix van Zuid-Franse druiven, zie proefnotitie verderop.

Calmel & Joseph

Calmel & Joseph zijn twee vrije vogels, avonturiers die druiven inkopen van wijnboeren in zowel Languedoc als Roussillon om er in hun eigen kelder hun eigen stijl wijn van te maken. De twee witte wijnen die ik kon proeven (Quartier Libre 2020 IGT Pays d’Oc en Rebus Blanc 2020 AOP Languedoc) overtuigen mij echter niet. Te glad, te gelikt en een storend zoetje. De enige rode wijn die ik kon proberen bevalt me wel. Rebus Rouge 2020, van syrah, grenache en mourvèdre. Mooi schoon, knapperig fris en peperig zoetzuur fruit, zeer prettige tannine, snufje chocola en een lekker fris-drogende afdronk.

Château de Gourgazaud

Een interessant wijnhuis (zoekt importeur) met 100 ha in Minervois en Minervois-La Livinière, gerund door de zussen Mélanie, Mathilde en Morgane. Cuvée Mathilde, Minervois 2018 heeft een aangename elegantie en bescheidenheid dankzij de maceration carbonique van de syrah (80%) en mourvèdre en 13,5% alc. Cuvée Mélanie Minervois-La Livinière 2018 is zwaarder met 14,5% alc, een wijn om wat bij te eten. Ook de Grenache Gris 2017 IGP Pays d’Oc is erg mooi. En best excentriek is de op hout vergiste Pays d’Oc Grenache 2018 met 15,9% alcohol. Interessant en bijzonder, maar mij te heftig.

Domaine Sarrat d’en Sol

Ook Sarrat d’en Sol zoekt een importeur in Nederland. Interessant domein in Fitou met een overzichtelijk assortiment; 3 rode wijnen, en witte en een rosé. Twee rode wijnen van carignan, grenache noir en syrah stonden op de proeftafel: Cuvée Sarrat d’en Sol, Fitou 2019 en Cuvée Arménie, Fitou 2017. Beide zeer prima. Ik ga voor het pure, houtvrije fruit van de eerste.

Favorieten

Gourgazaud Grenache Gris 2017, IGP Pays d’Oc. Wie kent grenache gris? Ik was zelf aangenaam verrast minstens 10 jaar geleden na het voor mij eerste glas tijdens als ik me niet vergis een muscatbeurs in Perpignan. Kruidig en hartig. Bitterzoetzuur en sappig maar ook altijd licht drogend/astringent. Citrusschilletje ontbreekt ook nooit in de smaak. Nooit moeilijk, wel altijd eigen(wijs) en anders dan anders. Goed bij allerlei mensenvoer ook. Geweldig lekkere wijn dit.

Cuvée Sarrat d’en Sol, Fitou 2019, 60% carignan, 30% grenache, 10% syrah. Puur fruit, gezond en een tikkeltje streng, met peperige pit (syrah!) en een likje chocola (grenache!). Geen houtrijping. Levendig, energiek en uiterst verteerbaar fris ondanks 14,5% alcohol met een serieuze bite van druiventannine (carignan!) om je eraan te herinneren dat we hier niet aan de slobbertap hangen. Intens en geconcentreerd, maar nergens zwaar, eerder een zekere bescheidenheid, zuiver, precies, origineel.

Dom Brial Rancio Sec 2000. Macabeu, grenache blanc en grenache gris. Amberkleurig met de geheimzinnige geur die mij brengt bij de met afgedankte spullen gevulde zolder met krakende houten vloer waar ik speelde tijdens oma-zondagen. Droog als amontillado, waar ook de smaak wel wat aan doet denken. Of aan droge Madeira van sercial. Zeer frisse augurk-kruidige zuren, amandel, oud meubelhout, suikervrije honing, zest en karamel. Astringent-droge afdronk. Prachtige, unieke wijn.

Aurélie Vic Limoux Rouge 2018, 25% syrah, 25% grenache, 20% carignan, 25% mourvèdre, 5% cinsault, 13,5% alc. Zeer fraai floraal geparfumeerd kruidig, mintig, elegant, knapperig, peperig levendig fris-fruitig met een aangename, transparante lichtheid.