‘De eerste field blend in Nederland’

Vlnr: Jan Piters, Guy Plasqui, Cor Weerts, Maurice Warnier en Maarten Gubbels 

Wijndomein Riesenberg in Gronsveld, even ten zuiden van Maastricht, plant op 15 mei (2021) naar eigen zeggen ‘de eerste field blend van Nederland’ aan.

In deze nieuwe wijngaard komen meerdere druivenrassen door elkaar heen te staan: pinot blanc, pinot gris, pinot noir, gewürztraminer, riesling, muscat d’alsace (muscat blanc à petits grains), savagnin rose (klevener de heiligenstein) en sylvaner. De laatste twee zijn nog niet eerder in Limburg aangeplant.

Het leek er even op dat het de eerste field blend in de Benelux zou worden, maar in België wordt al een field blend gemaakt op basis van nieuwe (hybride) rassen.

Zoals dat gaat met field blends worden alle druiven in de wijngaard gelijktijdig geoogst en samen geperst, gefermenteerd en verwerkt tot wijn. “Een field blend is de ultieme terroir-expressie”, aldus de initiatiefnemers Cor Weerts, Guy Plasqui, Maarten Gubbels en Maurice Warnier van Wijndomein Riesenberg. “Alle druiven komen immers op exact hetzelfde moment van eenzelfde bodem.”

Inspiratiebron voor dit project is de bekende biodynamisch werkende wijnmaker Marcel Deiss in de Elzas, die dertien verschillende edele rassen kris kras door elkaar heeft geplant. Het streven is om aan de rand van het Savelsbos een stukje Elzas-sfeer te creëren. Het perceel draagt dan ook de voorlopige werktitel ‘Petite Alsace’.

Domein Riesenberg maakt nu nog geen wijn. De eerste wijngaard is aangeplant in 2019. Op een perceel van een halve hectare op de zuidhelling van de Riesenberg staan 1.700 stokken pinot gris, auxerrois en pinot blanc. Het streven is om daar vanaf volgend jaar wijnen van te maken.

De nieuwe wijngaard (0,3 ha groot) met de acht druivenrassen is een samenwerking met Jan Piters, eigenaar van het nieuw te beplanten perceel. De eerste field blend uit eigen gaard wordt in 2026 verwacht.