Overleven met geestverwanten

Samenwerking van horeca, wijnhandel, deli’s en andere partijen in de food- en drankensector is een nieuwe overlevingsstrategie aan het worden. Interessante ontwikkeling, vind ik.

Zo fungeert wijnhandel Au Paradis in Amsterdam sinds kort als afhaalpunt voor diverse horecarelaties. Op bepaalde dagen kunnen bij Au Paradis maaltijden worden opgehaald van de Amsterdamse restaurants Watergang, Entrepot, Restaurant As, Ô Bistro en Café Rémouillage.

Alle inkomsten gaan volledig naar de restaurants. “Op deze manier steunen wij elkaar een beetje”, aldus Au Paradis.

Ik neem aan dat het geen bezwaar is als er samen met het afhaalmenu een flesje wijn mee naar huis gaat. De wijnwinkel in de Amsterdamse Jordaan is tevens een van de vele afhaalpunten voor verse vis van de Urker (horeca)visleverancier Woordvis.

Enkele van de restaurants hebben dit soort afhaaladressen ook in andere stadswijken. Brood uit de eigen bakkerij van Restaurant As (‘hét zuurdesembrood’) is bijvoorbeeld op bepaalde dagen behalve bij Au Paradis ook op te halen bij Wijnwinkel Pieksman, Thull’s Deli, Enoteca Sprezzatura, Café Bern, De Wijnwinkel en traiteur Mondo Mediterraneo.

Zo help je elkaar niet alleen de crisis door, er gaat ook een wervende kracht vanuit die in de toekomst zijn vruchten kan afwerpen.

De samenwerkende partijen zijn geestverwanten. Ze delen een voorkeur voor ambachtelijke producten en waarden. Daarmee versterken ze elkaars imago en reputatie, terwijl ze tevens hun klantenkring ermee vergroten. Voor nu beperken ze daarmee de schade, het is te verwachten dat het effect ervan ook op de langere termijn zal doorwerken.

• Horeca en wijnhandel zijn creatief in deze crisis:
‘Zo overleeft de wijnhandel in quarantaine’