Zo overleeft de wijnhandel in quarantaine

Virtueel wijn proeven met Zoom

Sinds de horecasluiting richt de wijnhandel zich online massaal op de consument. Met kortingen, overlevingspakketten, gratis bezorging, thuisproefpakketten, virtuele proeverijen en ‘restaurantwijnen voor thuis’. Online wijn shoppen was nog nooit zo voordelig. Een greep uit de (cre)a(c)tiviteiten. Ter inspiratie.

Volgens marktonderzoeksbureau IRI steeg de verkoop in slijterijen direct na de horecasluiting in de derde week van maart met 32%. Ook in de digitale winkelstraten is het aanzienlijk drukker geworden. Aan de overkant van het Kanaal crashte de website van een grote Britse wijnhandelketen door overbelasting een dag nadat de Britse horeca op slot ging.

Op het eerste gezicht lijken de online mogelijkheden hoopgevend voor wijnhandelaren en importeurs die de verkoop aan de horeca van de ene op de andere dag zagen wegvallen, het is echter nog maar de vraag of de consument de gemiste inkomsten van de horeca voldoende kan compenseren.

Het wordt wel volop geprobeerd. Vrijwel elke wijnhandel stort zich nu op de online consumentenmarkt. De toename van het aantal nieuwsbrieven met aanbiedingen overstijgt die van het aantal coronabesmettingen. De online wijnverkoop mag dan stijgen, met zoveel spelers op de markt wordt de spoeling dun. Zoals het Britse incident al doet vermoeden profiteren de grote spelers op de wijnmarkt er waarschijnlijk het meeste van.

Steun je relaties

Veel wijnimporteurs besteedden in de afgelopen weken in hun nieuwsbrief extra aandacht aan hun horecarelaties en wederverkopers. ‘Steun je lokale (wijn)speciaalzaak. De supermarkten redden zich wel’, schrijft Granada Wijnen (Utrecht), aangevuld met een lijst wijnwinkels in heel Nederland waarmee de importeur zakendoet.

AndereWijn, importeur van wijn uit ‘onbekende’ wijnlanden, steunt zijn horecarelaties onder andere door een fles Georgische wijn cadeau te doen bij een afhaal/bezorgmaaltijd van één van de drie Georgische restaurants in Nederland waarmee de Haagse importeur al vele jaren samenwerkt.

Arisz et al. in Amsterdam prijst behalve de eigen (paas)aanbieding alle delivery en take away mogelijkheden aan van de horecapartners en deli’s. B.J. De Logie (Amsterdam) doet hetzelfde. “Bij een deel van onze horecaklanten kunt u vanaf vandaag (of binnenkort) een maaltijd afhalen of laten bezorgen!”

Het Informatiebureau voor Duitse wijn pakt het landelijk aan met de actie ‘Duitse wijnquarantainepakketten’. Wijnhandelaren in heel Nederland hebben daarvoor een Duits wijnpakket van 6 of 12 flessen samengesteld.

Werk samen met je horecapartners

Onder het motto ‘de horeca is dicht, trek thuis een mooie restaurantwijn open’ bieden talloze wijnleveranciers wijnen voor retailprijzen aan die normaal gesproken aan de horecarelaties worden geleverd. Soms delen de horecazaken in de opbrengst.

Le Vineur in Hilversum bijvoorbeeld heeft sommeliers van wijnbars en (wijn)restaurants gevraagd hun favoriete wijnen te selecteren voor de ‘Restaurantwijnen gift boxes’. Zo worden gemengde dozen horecawijn aangeboden met wijnen van Amsterdamse zaken als Wijnbar Shiraz, Café Parlotte en Restaurant Rijsel. 25% van de omzet van de restaurantboxen gaat naar deze horecapartners.

Eigenaar Kariem Hamed: “Door deze crisis is het besef ontstaan dat we met zijn allen afhankelijk van elkaar zijn. Door deze pakketten in samenwerking met onze restaurants en wijnbars aan te bieden, kunnen we ons steentje bijdragen aan continuïteit. En de klanten – van Le Vineur of de restaurants – hebben een unieke mogelijkheid om deze wijnen voor thuis te bestellen.”

Ook Noordman Wijnimport in Leiden heeft samen met diverse horecazaken dozen restaurantwijn voor particulieren samengesteld.

Sprezzatura (Amsterdam), gespecialiseerd in Italiaanse wijn, omschrijft het als volgt: “In restaurants betaal je uiteraard een andere prijs voor wijn dan bij ons in de winkel. (…) Maar voor de 30 à 40 euro die je in een restaurant aan een fles wijn uitgeeft krijg je bij ons in de winkel een fles uit de bovenkant van het assortiment. Dus wil je jezelf thuis slim verwennen, hou dit dan in je achterhoofd en kijk ook eens naar de wijnen tussen de €19,- en €40,- euro en je zult versteld staan van de kwaliteit die je krijgt.”

Ook Portugal-specialist Sandor Wine Import in Abbekerk verkoopt restaurantwijnen aan particulieren. ”In verband met de sluiting van de restaurants en wijnbars waar wij aan leveren, kunnen wij de wijnen die vanwege contracten niet in onze webshop staan voor een super scherpe prijs aan u aanbieden.”

Wijndivas in Den Bosch biedt boxen met 4 of 6 flessen wijn van individuele cafés en restaurants. “Mis je jouw favoriete horecatent? Zij missen jou ook!” Van elke verkochte box gaat €10 naar de horecazaak. “Al zeker 20 van onze horecapartners doen mee… en elke dag komen er meer bij!”, aldus Wijndivas Heskia en Kim.

Flesjewijn.com, gevestigd in Oudenbosch, reserveert van elke in de winkel en webshop verkochte fles 1 euro voor zijn horecarelaties. Na de heropening van de horeca in Nederland verdeelt Flesjewijn de opbrengst onder enkele tientallen, veelal Brabantse horecazaken waarmee het bedrijf zakendoet.

Drive-through

Wijnkoperij La Persistance, een groothandel met voornamelijk horecaklanten, organiseerde een drive-through bij het opslagmagazijn voor consumenten om hun bestellingen op te halen, contactloos en veilig. Dat mocht niet van de gemeente Breda omdat groothandels geen wijn mogen verkopen aan particulieren. Vervolgens besloot La Persistance dit te doen in samenwerking met een restaurant dat afhaalmaaltijden aanbiedt.

Ook restaurants en wijnbars mogen officieel geen wijn verkopen voor thuisgebruik, althans niet vanuit de horecagelegenheid. Maar het gebeurt nu volop, net zoals in Breda meestal in combinatie met bestellingen van afhaal- en bezorgmaaltijden. In veel, misschien wel alle gemeenten wordt dit gedoogd. Je kunt je immers afvragen of je een gesloten horecazaak nog wel een horecazaak kunt noemen.

Ook Ristorante en Vinoteca La Galleria, met vestigingen in Scheveningen en Noordwijk, biedt afhalen en bezorgen van maaltijden én van wijn aan. Net zoals Lunchroom & Wijnbar Rembrandt in Apeldoorn een goed gevulde borrelplank met een fles wijn aan huis bezorgt.

Pasta en Wijnbar Snoek & Snoek in Gorinchem doet aan aflevering in de kofferbak van pasta met wijn via de ‘Pasta Parking’. Voor de deur parkeren, telefonisch bestellen en de bestelling wordt gebracht. Betalen via Tikkie. “Blijf in de auto en houd ramen en deuren gesloten.”

Een aardige variant op drive-through is het aanbod van Boonstra Wijnen in de loods/wine outlet in Hilversum. “Wij zijn op afspraak geopend voor private shopping voor maximaal twee personen. Dat wil zeggen dat wij op dat moment geen andere klanten toelaten.”

De drive-through methode wordt ook door wijnwinkels gehanteerd. Wijnkoperij De Gouden Ton doet het in de diverse vestigingen in het land – naast de mogelijkheden van huisbezorging. “Je appt of belt de winkel je bestelling en je gewenste afhaaltijdstip. Wij sturen je een Tikkie en op het afgesproken tijdstip begroeten we je op gepaste afstand en zetten we de bestelling in je achterbak.”

Ook Wijnkoperij Thiessen in Maastricht levert wijn vanaf de (nu gesloten) winkel. “Jullie blijven in de auto zitten en wij laden de bestelling graag voor je in.”

De kofferbak kan tevens worden gevuld met bier. De Zaltbommelse Stadsbrouwerij kreeg toestemming van de gemeente om consumenten die van tevoren besteld en betaald hebben tussen 16.00 en 18.00 uur bier te laten afhalen bij de brouwerij. Uiltje Brewing Company doet dit al een paar weken. ‘Laten we Haarlems lege straten omtoveren in een file-feestje voor de deur bij onze brouwerij! Wel in je eigen auto natuurlijk!!’

Cafés doen eveneens aan thuisbezorging. Biercafé ’t Locomotiefke in Bergen op Zoom biedt speciaalbieren aan in de Boz Bier Boxen. Ook Café Bar le Duc in Den Bosch bezorgt aan huis.

Wijnwinkels als afhaalpunt voor maaltijden, ook een slim idee. Wijnhandel Au Paradis in Amsterdam doet dit voor diverse horecarelaties. Tegen het aanvullen van het menu met een fles wijn kan geen enkele regelgever bezwaar maken.

Thuisproefpakketten en andere acties

Veel gezien: thuisproefpakketten. Vergezeld van wijnbeschrijvingen en eventueel proefinstructies en proefformulieren.

Soms gaat dit gepaard met live virtuele proeverijen, zoals door importeur Le Vineur (Hilversum). Je bestelt een proefpakket van drie wijnen, waarna eigenaar Kariem Hamed op vrijdagmiddag 18 uur de deelnemers – alleen of met partner, familie of een groep vrienden of vriendinnen – voor de telefoon, pc of laptop trakteert op een begeleide proeverij via de videobeldienst Zoom.

De Confrérie des Amateurs du Bon Vin biedt één-op-één thuisproeverijen aan via beeldbellen of WhatsApp.

D-Vine (Amsterdam) introduceerde de Cursus Box met 6 wijnen waarbij een bijbehorende online cursus van de D-Vine Academy kosteloos is inbegrepen. Je kunt deze live volgen of later de opnames van de twee sessies bekijken.

Dare Wines (Tilburg) heeft van een wijn-spijsspel/training voor de horeca (‘Dare Wines The Game’) een versie voor particulieren gemaakt, die het spel thuis kunnen spelen. Tevens is het Education Program van Dare Wines met trainingen en masterclasses voor horecapersoneel nu ook online beschikbaar.

Van elke fles wijn die consumenten bestellen bij wijnhandel Anfors Imperial (Rotterdam en Amsterdam) gaat de komende tijd 10% naar het Rode Kruis. Tevens organiseerde de importeur een online thuisproeverij met Master of Wine Frank Smulders.

‘1 halen, 2 betalen’. Dat is ook weer eens wat anders. Met dit initiatief steunen en verrassen acht Rotterdamse wijnhandels/slijterijen en hun klanten het Erasmus MC. Het is een gezamenlijke actie van De Admiraliteit Dranken, Wijnhandel Jan van Breda, Chateautjes, Harries Wine & Deli, Wijnimport Lenselinq, Wijnhandel Peeters, Slijterij Wijnhandel Marko Poot en Wijnkoperij Platenburg.

Klanten kunnen in de winkel of online een extra bedrag doneren voor een tweede fles, een tweede doos of een zelfgekozen bedrag. Aan het einde van de actie – die duurt tot 15 mei – wordt de opbrengst in de vorm van flessen wijn in cadeauverpakking aangeboden aan de medewerkers van de COVID-19 kliniek van het ziekenhuis.

Biowijnclub gaf (tot 6 april) bij elke 5e bestelling boven de 50 euro een gratis fles in cadeauverpakking weg die klanten kosteloos konden laten opsturen naar iemand. Als verrassing, steun of troost.

Een bijzondere variant is het non-profit project Wijn op de 1,5m Lijn om kleine wijnondernemers te steunen. Het gaat om een serie van drie korte videoportretten van Amsterdamse wijnhandelaren, die tevens een aantrekkelijk geprijsd (Italiaans) wijnpakket aanbieden. Het is een initiatief van Heleen Schreuder van pr-bureau Italent. Haar zoon Bas maakt de filmpjes, en vinoloog Oda van Stekelenburg van de (Italiaanse Wijnschool) leidt het panel dat de wijneen proeft en beschrijft.

Tot slot: Doe het veilig

Vrijwel iedereen benadrukt sowieso de veiligheidsvoorzorgen, zowel in de winkel als bij het afhalen of de bezorging. Better safe than sorry. Al weet iedereen dat inmiddels wel, het stelt de klant gerust. De bekende 1,5 meter. Geen contant geld. Bezorging tot aan de stoep. ‘Contactloos met handschoenen en masker, wij laten de dozen bij u voor de deur.’

“Wij nemen na elke klant de pinautomaat en deurklink af met desinfecterende alcoholdoekjes”, aldus Pandora’s Bottle in Gouda.

Bij andere winkels, zoals Vojacek in Maastricht, kun je nog wel bestellen en veilig en contactloos ophalen, maar is de winkelruimte zelf niet meer toegankelijk.

Sandor Wijn Import (Abbekerk) pakt het nog wat grondiger aan. De Portugal-specialist desinfecteert zelfs de online bestellingen: ”Wij verpakken de wijnen veilig en benevelen de flessen/doosjes met 80% alcohol.”