Import Australische wijn daalt flink, waarde stijgt licht

Het volume Australische wijn dat in 2019 naar Nederland werd geëxporteerd daalde met 13% naar 1,9 miljoen cases (kisten van 12 flessen oftewel 9 liter wijn). De waarde van de naar Nederland uitgevoerde wijn steeg daarentegen met 3% tot €25,5 miljoen.

Dit is een behoorlijk verschil me eerdere cijfers. Het volume naar Nederland steeg in de periode april 2018-maart 2019 namelijk nog iets (1%), terwijl de exportwaarde in die periode met 26% toenam.

Wereldwijd steeg de omzet in waarde met 3%, terwijl het exportvolume daalde met 12% tot 744 miljoen liter.

Deze cijfers meldt de overheidsinstantie Wine Australia.

De rapporteurs tonen zich tevreden over de waardestijging van de export, die al gedurende 6 jaar stijgt. In menig exportland is die waardestijging in 2019 echter afgenomen, onder andere in de UK, de VS en Duitsland. De omzetstijging in 2019 is vooral toe te schrijven aan China, Singapore en Maleisië.

Meer dan 60% van de Australische wijn wordt geëxporteerd. Er zijn bijna 3.000 exporteurs – periode april 2018-maart 2019 waren dat er overigens minder, ruim 2.600.

Nederland (beter misschien om te zeggen: de haven van Rotterdam) blijft in volume de 7e exportbestemming voor Australische wijn, na UK, China, VS, Canada, Duitsland en Nieuw-Zeeland. In exportwaarde komen we op de 9e plaats.