Kort & Wijn – nieuws uit de wijnhandel

Maccario Dringenberg, Ligurië

• Sommeliergilde heeft nieuw bestuur
• Mooie nieuwe wijnen
• Eerste WineParis-VinExpo zit erop
• Grandi Vini lid van De Wijnkring
Nieuw bestuur NGS
Niels van Overmeire, Natasja Noorlander, Marco Westra

Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) heeft een nieuw bestuur.

Niels van Overmeire (De Bokkedoorns, Overveen) volgt als penningmeester zijn leermeester en mede-oprichter van het NGS Peter Bruins op.

Vice-voorzitter Heleen Boom (Theater Bouwkunde, Deventer) neemt het stokje over van voorzitter Edwin Raben, die als lid van de examencommissie wel betrokken blijft bij de Association de la Sommellerie Internationale. Job Seuren (Zoldering, Amsterdam) volgt haar op als vice-voorzitter.

Natasja Noorlander (The Dylan, Amsterdam) vervangt René Persoon, die sinds 1998 de proefcommissie van het NGS aanstuurde. Noël van Wittenbergh (Ciel Bleu, Amsterdam) en Edger Groeneveld (’t Nonnetje, Harderwijk) blijven betrokken bij het organiseren van de proeverijen.

Marco Westra (Bridges, Amsterdam) neemt de functie van secretaris op zich en gaat zich bezighouden met de organisatie van de Trophée Henriot en andere wedstrijden.

Bijzondere nieuwe wijnen
Diego Magaña Tejero

Diego Magaña Tejero groeide op in een wijnmakersfamilie in Navarra (Viña Magaña), deed ervaring op in het buitenland en werkt sinds 2014 op zijn eigen Dominio de Anza in de Noord-Spaanse regio Bierzo.

De Gallische wijnmaker Raúl Peréz, een grootheid in de regio vanwege zijn wijnen van de druif mencía, is zijn inspirator en mentor. Jong Spaans wijntalent, nieuw bij Okhuysen. 

Wijn uit Ligurië kom je niet zo vaak tegen. Domein Maccario Dringenberg, nieuw bij Anfors Imperial, maakt wijn van Rossese di Dolceacqua (=tibouren).

De Rossese di Dolceacqua Superiore ‘Luvaira van oude bush vines is de topcuvée, die geen houtrijping krijgt. Anfors Imperial: “Met veel plezier introduceren wij deze zeer gelaagde, aromatische wijn, geurend naar rozen, viooltjes, rood fruit en kruiden en met een fijne zuurgraad.”

Eerste combibeurs WineParis-VinExpo

De eerste gecombineerde WineParis/VinExpo-beurs telde 2.800 exposanten en 29.280 bezoekers, waarvan een derde uit het buitenland.

Met deze samenwerking gaat Frankrijk de concurrentie aan met de jaarlijkse megabeurs ProWein in Düsseldorf.

WineParis is de eerste grote wijnbeurs van het jaar in Europa, dat is een voordeel. ProWein daarentegen is voorlopig nog een paar maten groter met bijna 7.000 exposanten en meer dan 60.000 bezoekers.

• Dit zijn de sterke punten volgens WineParis/VinExpo zelf:
‘First joint VinExpo Paris and Wine Paris delivers on its promise’

Grandi Vini nieuw lid van De Wijnkring
Bernard en Larissa Tesink

Grandi Vini – Italiëspecialist in Amersfoort – is sinds 1 januari lid van De Wijnkring.

Dit betekent dat Grandi Vini nu naast het eigen assortiment uit onder andere Italië, Duitsland en Oostenrijk de wijnen uit het assortiment van Verbunt Verlinden (Tilburg) voert. Waaronder Salentein, Bollinger, Ayala, Grahams en Markus Molitor.