Kort & Wijn – nieuws uit de wijnhandel

Maccario Dringenberg, Ligurië

• ProWein? Kom lunchen met Occitanië
• Sommeliergilde heeft nieuw bestuur
• Mooie nieuwe wijnen
• Eerste WineParis-VinExpo zit erop
• Nieuw wijnevent in de Provence
• Grandi Vini lid van De WijnkringProWein? Kom lunchen met Occitanië

Update: Helaas, ook dit event is vanwege het coronavirus afgelast

De producenten uit de Franse Occitanië nodigen je uit voor een ‘sunny lunch’ tijdens de vakbeurs ProWein 2020 in Düsseldorf.

“In onze eigen ruimte bieden we u, in slechts dertig minuten, heerlijke gerechten in combinatie met zonnige wijnen uit de regio Occitanië. Zo kunt u gezellig met onze producenten lunchen en hoeft u niet in de rij te staan!”

Er zijn drie korte lunches per dag op zondag 15 en maandag 16 maart in het Food Park (hal 18). Elke lunch heeft een ander thema, waaronder ‘terroirwijnen’, ‘Roussillon’, ‘biologisch’ en ‘iconen’.

“In onze eigen ruimte bieden we u, in slechts dertig minuten, heerlijke gerechten in combinatie met zonnige wijnen uit de regio Occitanië. Zo kunt u gezellig met onze producenten lunchen en hoeft u niet in de rij te staan!”

Zin in? Aanmelden doe je hier:
https://events-export.businessfrance.fr/auffrankreich/sunnylunch-occitanie-sud-de-france/

Nieuw bestuur NGS
Niels van Overmeire, Natasja Noorlander, Marco Westra

Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) heeft een nieuw bestuur.

Niels van Overmeire (De Bokkedoorns, Overveen) volgt als penningmeester zijn leermeester en mede-oprichter van het NGS Peter Bruins op.

Vice-voorzitter Heleen Boom (Theater Bouwkunde, Deventer) neemt het stokje over van voorzitter Edwin Raben, die als lid van de examencommissie wel betrokken blijft bij de Association de la Sommellerie Internationale. Job Seuren (Zoldering, Amsterdam) volgt haar op als vice-voorzitter.

Natasja Noorlander (The Dylan, Amsterdam) vervangt René Persoon, die sinds 1998 de proefcommissie van het NGS aanstuurde. Noël van Wittenbergh (Ciel Bleu, Amsterdam) en Edger Groeneveld (’t Nonnetje, Harderwijk) blijven betrokken bij het organiseren van de proeverijen.

Marco Westra (Bridges, Amsterdam) neemt de functie van secretaris op zich en gaat zich bezighouden met de organisatie van de Trophée Henriot en andere wedstrijden.

Bijzondere nieuwe wijnen
Diego Magaña Tejero

Diego Magaña Tejero groeide op in een wijnmakersfamilie in Navarra (Viña Magaña), deed ervaring op in het buitenland en werkt sinds 2014 op zijn eigen Dominio de Anza in de Noord-Spaanse regio Bierzo.

De Gallische wijnmaker Raúl Peréz, een grootheid in de regio vanwege zijn wijnen van de druif mencía, is zijn inspirator en mentor. Jong Spaans wijntalent, nieuw bij Okhuysen. 

Wijn uit Ligurië kom je niet zo vaak tegen. Domein Maccario Dringenberg, nieuw bij Anfors Imperial, maakt wijn van Rossese di Dolceacqua (=tibouren).

De Rossese di Dolceacqua Superiore ‘Luvaira van oude bush vines is de topcuvée, die geen houtrijping krijgt. Anfors Imperial: “Met veel plezier introduceren wij deze zeer gelaagde, aromatische wijn, geurend naar rozen, viooltjes, rood fruit en kruiden en met een fijne zuurgraad.”

Eerste combibeurs WineParis-VinExpo

De eerste gecombineerde WineParis/VinExpo-beurs telde 2.800 exposanten en 29.280 bezoekers, waarvan een derde uit het buitenland.

Met deze samenwerking gaat Frankrijk de concurrentie aan met de jaarlijkse megabeurs ProWein in Düsseldorf.

WineParis is de eerste grote wijnbeurs van het jaar in Europa, dat is een voordeel. ProWein daarentegen is voorlopig nog een paar maten groter met bijna 7.000 exposanten en meer dan 60.000 bezoekers.

• Dit zijn de sterke punten volgens WineParis/VinExpo zelf:
‘First joint VinExpo Paris and Wine Paris delivers on its promise’

Air Provence – Nieuwe wijnevent in Zuid-Frankrijk

Update: Helaas, ook dit event is vanwege het coronavirus afgelast

100 producenten in de Provence presenteren zo’n 1.000 wijnen aan professionals op 6 en 7 april 2020.

De Provence Wine Council (CIVP) organiseert dit op twee locaties in het hart van de Côtes de Provence: in Les Arcs-sur-Argens in het binnenland en in La Londe les Maures aan de Middellandse Zee. Bussen pendelen tussen de twee evenementlocaties.

Air Provence biedt behalve de proeverijen en masterclasses ook mini-bustours langs de wijngaarden, thema-rondleidingen, meetings met wijnmakers en avondactiviteiten.

• Meer (reis)informatie:
AIR PROVENCE: Omvangrijk internationaal wijnevent voor professionals in de regio zelf

Grandi Vini nieuw lid van De Wijnkring
Bernard en Larissa Tesink

Grandi Vini – Italiëspecialist in Amersfoort – is sinds 1 januari lid van De Wijnkring.

Dit betekent dat Grandi Vini nu naast het eigen assortiment uit onder andere Italië, Duitsland en Oostenrijk de wijnen uit het assortiment van Verbunt Verlinden (Tilburg) voert. Waaronder Salentein, Bollinger, Ayala, Grahams en Markus Molitor.