Van Iersel bottelt al 90 jaar zelf – heel modern eigenlijk

Er zijn nog enkele wijnhandelaren die hun wijn zelf op houten vaten opvoeden en zelf bottelen. Zoals in Waspik, waar Wijnhandel Van Iersel (sinds 1928) net de bottelinstallatie heeft uitgebreid.

Van Iersel is een van de laatste wijnhandelaren in Nederland die nog zélf Bordeaux- en Languedocwijnen opvoedt in eikenhouten vaten. De familie Van Iersel doet dit al 90 jaar. 

Misschien is de Brabantse wijnhandelaar hiermee inmiddels zijn tijd wel weer vooruit. Het gesleep met flessen over de wereld is immers in het licht van de strijd tegen de CO2-uitstoot en andere belasting van het milieu uiterst inefficiënt. Het is heel goed denkbaar dat in de nabije toekomst veel meer wijn in bulk wordt vervoerd – niet alleen goedkope wijn – en in het land van bestemming wordt gebotteld.

Het afvullen gebeurt in Waspik zo’n 20 tot 30 per jaar. Van Iersel in de nieuwsbrief: “Altijd weer een heerlijke dag met volop geklingel van flessen op de lopende band en de geur van wijn door het hele pand.”

Tot voor kort werden de flessen nog met de hand gespoeld. De nieuwste aanvulling op de bottellijn spoelt en droogt de flessen, waarna ze direct worden afgevuld en voorzien van kurk en capsule.

“Het etiketteergedeelte is vorig jaar al vernieuwd, waardoor we alleen nog maar met zelfklevende labels werken”, aldus Van Iersel. “Geen scheve labels meer of lijmresten op de flessen, maar de strakke uitstraling van een persoonlijk etiket. We kunnen niet wachten tot de eerstvolgende botteling, wat een feest!!!”