Côtes de Moselle, de onbekende Franse Moezelwijn

Het dorpje Vaux

Côtes de Moselle is een klein en onbekend wijngebied in het noorden van Frankrijk. Château de Vaux-Vignobles Molozay maakt er bijzonder mooie wijn. Het is misschien wel de enige Franse Moezelwijn op de Nederlandse markt.

Direct ten zuiden van het drielandenpunt Luxemburg-Frankrijk-Duitsland bij Schengen bevinden zich de meest noordelijk gelegen wijngaarden van de AOC Côtes de Moselle.

Hier verlaat de rivier Moselle Frankrijk om voor zo’n 30 kilometer als grens tussen Luxemburg en Duitsland te fungeren, waarna de rivier als Mosel bij Wasserbillig rechtsaf slaat richting Trier om uiteindelijk bij Koblenz de Rijn te voeden.

De Côtes de Moselle-wijngaarden vinden we op de linkeroever van de rivier tussen het drielandenpunt tot voorbij de stad Metz. Hemelsbreed is dat zo’n 60 kilometer, maar de wijngaarden zijn hier niet dik gezaaid. Er zijn 18 wijnbedrijven actief.

Recente cijfers kan ik niet vinden. Château de Vaux bezat volgens de eigen website in 2006 12,5 ha van de toen 54 ha AOC Côtes de Moselle. Vraag me niet waarom deze 12 jaar oude gegevens nooit zijn geactualiseerd, maar vermoedelijk produceert dit wijnhuis in het dorpje Vaux dus ongeveer een vierde van de totale appellatie Côtes de Moselle.

Je moet je bij de Côtes de Moselle overigens geen steile hellingen pal aan de rivier voorstellen zoals we die kennen van de kronkelende Duitse Mosel. Het is er op veel plaatsen glooiend en de wijngaarden liggen eerder wat in het achterland, in een bosachtig landschap, veelal gericht op het zuidoosten voor de beste zon-expositie.

Op enige afstand van de wijngaarden langs de Moselle is er nog een klein gebied bij Vic-sur-Seille, 50 kilometer ten zuidoosten van Metz en op 30 km ten oosten van de rivier die wij Moezel noemen. Seille is een zijriviertje van de Moselle.

De meeste wijngaarden bevinden zich ten zuiden van Metz over een afstand van hooguit 20 km. We vinden hier onder andere auxerrois, pinot gris en pinot noir, samen goed voor het overgrote deel van de druiven aan de Franse Moselle.

Château de Vaux-Vignobles Molozay heeft wijngaarden in Jussy, Vaux, Lessy en Vic-sur-Seille. Behalve de genoemde druiven verbouwt het wijnhuis müller-thurgau, gewürztraminer, riesling, muscat, gamay en chardonnay.

Norbert Molozay en Marie-Geneviève namen het destijds 5,5 ha grote wijngoed in Vaux in 1999 over en kochten in de loop der jaren wijngaarden bij in de andere genoemde wijndorpen.

Het wijnmakerskoppel heeft een staat van dienst die de kwaliteit van de wijn bekrachtigt. Norbert is flying winemaker met ervaring in onder andere Nieuw-Zeeland, Australië, de VS, Bourgogne en de Elzas. Zijn vrouw Marie-Geneviève is oenoloog en sommelier.

😍 Château de Vaux, Les Gryphées 2016 – Grapedistrict, € 14,69
Gelijke delen pinot gris, auxerrois, müller-thurgau en 10% gewürztraminer, 12% alc. Zeer spannende, energieke en overtuigende wijn. Elegant bloemkruidig, fris, schoon, licht notig en zilt in de geur. In de smaak sappig (steenfruit, peer, grapefruit), maar strak droog, mineraal, kalkachtig en krachtig (wat een onweerstáánbare zuren!), aanhoudend, gestructureerd, zelfverzekerd, onweerlegbaar, onbetwistbaar, onweerstaanbaar. Geweldig.

😋 Château de Vaux, Les Gryphées 2017 – Grapedistrict, € 14,69
Gelijke delen pinot gris, auxerrois, müller-thurgau en 10% gewürztraminer, 12% alc. Heel smakelijk en aantrekkelijk. Deze jaargang is zwoeler, zoet-fruitiger, tropischer, ronder. Toegankelijker, zachter en speelser dan de 2016, waardoor voor menigeen misschien juist wel lekkerder. Naast de 2016 geproefd is hij minder strak en compact, minder meeslepend, minder overrompelend, maar wél lekker. Fijn.

😀 Château de Vaux, Les Hautes-Bassières 2016 – Grapedistrict, € 17,99
100% pinot noir, 12% alc. 2016 moet een mooi jaar zijn geweest aan de Côtes de Moselle. Heerlijke, voor pinot noir kenmerkende elegant-aardse, bos-grondige, mild zoet-fruitige (aardbei, kers), floraal-kruidige aroma’s in geur en smaak. Kwieke zuren, vitaal, levendig en peperig pittig, met fraai bescheiden houttonen, veel bloesem en een snufje mint en chocola. Helemaal happy.