Twee nieuwe Italianen

Pietro Rinaldi (Piëmont, Langhe) en Pietroso (Toscane, Brunello di Montalcino) zijn van importeur veranderd, dan wel nieuw of terug op de Nederlandse markt.

.


Pietro Rinaldi

Vino Linea Directa in Amsterdam, dat uitsluitend wijn uit Piëmont importeert, heeft sinds kort de wijnen van Pietro Rinaldi in het assortiment.

Azienda Agricola Pietro Rinaldi in Madonna di Como, niet ver van de stad Alba, wordt gerund door Monica Rinaldi en haar man Paolo Carlo Tenino.

Het wijngoed uit 1920 bleef enige tijd onbenut doordat Monica’s vader Mario Rinaldi in Torino druk was met het runnen van een restaurant, totdat hij besloot het landgoed in de Langhe weer in gebruik te nemen om wijn te produceren voor zijn restaurant.

Monica en Paolo, van oorsprong tandarts in San Remo, renoveerden het erfgoed. Er kwam een nieuwe, moderne wijnkelder, het oude productiehuis is nu in gebruik als bed & breakfast. Op de 10 hectare wijngaarden wordt nebbiolo, barbera, dolcetto, arneis en moscato verbouwd.

Vino Linea Directa heeft een zestal wijnen van Pietro Rinaldi, waaronder de Barolo van de cru Monvigliero (bij Verduno).

Pietroso

Azienda Agricola Pietroso in Toscane (Brunello di Montalcino) is nieuw bij Anfors-Imperial.

Met 13 ha is het wijngoed van de familie Pignattai op zo’n 500 meter van het centrum van de stad Montalcino relatief klein te noemen. De Brunello di Montalcino komt van vijf hectare in de Brunello-zones Pietroso, Fornello en Colombaiolo. De overige wijngaarden leveren Rosso di Montalcino en IGT Villa Montosoli.

De vinificatie van de Brunello en de Rosso vinden plaats in roestvrijstalen tanks en de rijping in de kelder – met airconditioning – gebeurt in vaten van zo’n 3.000 liter van Slavonisch eikenhout en Franse tonneaux van 500 liter, gevolgd door minimaal 6 maanden flesrijping.

Anfors omschrijft de wijn als ‘puur, elegant en zeer smaakvol’.