Alain Raynaud van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux: ‘De solide kwaliteit van de domeinen is onze kracht’

Alain Raynaud

Ruim 20 leden van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux brachten op maandag 21 januari 2019 een bezoek aan Amsterdam. Alain Raynaud, oprichter en voorzitter van deze vereniging van wijndomeinen, vertelt wat de Grand Cercle inhoudt.

Waarin verschilt de Grand Cercle des Vins de Bordeaux van de Union des Grands Crus de Bordeaux?

We kunnen zeggen dat de wijn van de leden van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux wordt gemaakt om gedronken te worden. Betaalbare wijn voor consumenten, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit in tegenstelling tot de wijnen van de leden van de Union des Grands Crus de Bordeaux, die in wezen speculatieve wijnen zijn.

Aan welke voorwaarden moet een wijnhuis voldoen om lid te worden?

Van elk domein dat zich wil aansluiten bij de Grand Cercle proeft onze Commission d’Admission blind de laatste 3 jaargangen van de wijnen. Als het nodig is wordt het wijnhuis tevens bezocht om de kwaliteit van de voorzieningen en faciliteiten te beoordeelden.

Op welke manieren ondersteunt de Grand Cercle de leden?

Alle wijnen van de Grand Cercle worden elk oogstjaar 2 keer geproefd. Begin maart nemen we vatmonsters, waarbij onze Commission Technique de wijnmaker advies kan geven. Dit is een service aan de leden van de Grand Cercle. Deze proeverij is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

In september zijn er de officiële presentaties van de gebottelde primeurwijnen, waarbij een jury van externe, onafhankelijke professionals alle wijnen blind proeft en beoordeelt. Wij zijn de enige vereniging in Bordeaux die haar leden aan dit soort proeverijen onderwerpt.

Als een domein 3 jaar achtereen laag scoort, kan het wijnhuis van deelname worden uitgesloten. Zo bewaken we het kwaliteitsniveau van de vereniging.

Hoeveel leden telt de vereniging?

We hebben nu 132 leden. Afgelopen december zijn er zeven nieuwe domeinen bijgekomen. Het ledental varieert tussen 130 en 140, elk jaar zijn er vertrekkers en nieuwkomers… In elk geval zorgen we altijd voor een goede afspiegeling van de 23 Bordeaux-appellaties die we vertegenwoordigen.

Wat is de grootste kracht van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux?

De solide kwaliteit van de leden, ongeacht de herkomst. We zijn niet bang om te genieten van een ‘gewone’ AOC Bordeaux, naast een Pomerol of een Saint-Émilion Grand Cru Classé. We zijn er trots op dat we de beste domeinen in elke appellatie tot onze leden kunnen rekenen, altijd met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. 

Over de Grand Cercle des Vins de Bordeaux

De Cercle Rive Droite werd opgericht in 2002 als aanvulling op de Union des Grands Crus de Bordeaux, waarna in 2013 de Cercle Rive Gauche zich erbij aansloot. In datzelfde jaar kwamen de 2 verenigingen als de Grand Cercle des Vins de Bordeaux, dat nu wijnhuizen uit 23 verschillende Bordeaux-appellaties vertegenwoordigt, voor het eerst naar Nederland.

Deze domeinen waren op maandag 21 januari 2019 in Amsterdam van de partij

Cadillac Côtes de Bordeaux
Château Réaut

Fronsac
Château Dalem
Château de La Dauphine

Pomerol
Château Vieux Maillet

Lalande de Pomerol
Château Saint-Jean de Lavaud
La Sergue

Saint-Émilion Grand Cru
Château Magrez Fombrauge

Saint-Émilion Grand Cru Classé
Château Fombrauge
Château La Marzelle
Château Laroze
Château de Pressac
Château Yon-Figeac

Montagne Saint-Émilion
Château Faizeau

Lussac Saint-Émilion
Château de Lussac

Médoc
Château La Cardonne
Château Les Grands Chênes
Château Grivière
Château Ramafort

Haut-Médoc
Château du Cartillon
Château Lestage Simon

Graves
Château Saint Robert – Cuvée Poncet Deville

Pessac-Leognan
Château Haut Lagrange