Import biowijn van buiten de EU? Skal-certificaat nodig

 

Wie biologische wijn wil importeren uit landen buiten de EU heeft daar een certificaat van Skal voor nodig. Wist ik niet. Ook importbedijf Verbunt Verlinden realiseerde zich dit pas toen het een partij biologische wijn uit Australië invoerde.

Verbunt Verlinden verkeerde in de veronderstelling dat dit was inbegrepen bij het lidmaatschap van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW).

“Toen we echter een partij biologische wijnen inkochten in Australië, wees onze leverancier ons erop dat we de wijnen niet konden importeren zonder geldig biologisch certificaat”, vertelt Ruud van der Meijden, Supply Chain Manager bij Verbunt Verlinden. “Dat betekende dat we binnen enkele weken een biologisch certificaat moesten halen. Anders konden we de biologische wijnen die vanuit Australië naar ons onderweg waren niet inklaren”.

Met een spoedprocedure bij Skal Biocontrole was dit evenwel snel geregeld.

Zowel de feitelijke importeur als degene die de producten fysiek ontvangt (de eerst geadresseerde, voor het geval dit een ander adres is dan dat van het importbedrijf) moeten gecertificeerd zijn. Zonder deze certificaten mag de wijn niet als biologische wijn worden verhandeld.

Lees hier de brochure ‘Import van biologische producten’