Judgement of Amsterdam, wat is de mooiste chardonnay?

Directeur van Les Généreux Ton Schaapveld, Richard Kershaw MW en Gerhard Horstink

Twaalf wijnen proefden we. De ongeveer 40-koppige gelegenheidsjury – leden van wijninkoop-coöperatie Les Généreux, aangevuld met andere wijnprofessionals en pers – deden een gooi naar de herkomst en gaven elke wijn een rapportcijfer. Met de telefoonapp Kahoot! als stemcomputer kregen we een goed beeld van de respons op elke wijn. 

De titel Judgement of Amsterdam is uiteraard een zinspeling op Judgement of Paris, een blindproeverij in 1976 waarbij Franse juryleden een groot aantal Californische wijnen hoger aansloegen dan de Franse. Destijds een traumatische ervaring voor de Franse wijnwereld, die nog steeds niet helemaal is verwerkt.

Zo versloeg toen bijvoorbeeld Chateau Montelena Chardonnay 1973 (Napa Valley) diverse crus uit de Bourgogne. Opvallend genoeg was Chateau Montelena Chardonnay 2014 voor mij nou net de minst interessante wijn op de payroll van Het Vonnis van Amsterdam. Het zaalgemiddelde was overigens milder voor Montelena, met een plaats in de middenklasse met een gemiddeld rapportcijfer van 7,31.

Parijs op zijn beurt dankt zijn geuzennaam aan Het Oordeel van Paris uit de Griekse mythologie, waarin de Trojaanse prins Paris in een soort missverkiezing aan de godin Aphrodite de ‘gouden appel’ toewijst. Long story short: toen brak de Trojaanse oorlog uit.

De ‘gouden appel’ in Parijs ging naar Californië, waarna een verhitte discussie losbarstte over (blinde) proeverijen, puntentellingen, de samenstelling van de flights, kwaliteitsmaatstaven en goede smaak die ook nog steeds niet voor elke partij bevredigend is afgerond.

De game is niet veranderd sinds 1976, is mijn indruk. Dat de twee wijnen van de Zuid-Afrikaanse wijnmaker Kershaw de hoogste gemiddelde zaalscore haalden (de meeste stemmers plaatsten ze in de range 8/9) heeft naar mijn idee ook bij deze proeverij te maken met de krachtige body en de stevige smaakintensiteit van deze wijnen. Die kenmerken werken in een vergelijkende proeverij snel in hun voordeel, waarbij ze tevens de wijnen die ernaast staan door hun dominantie kunnen benadelen.

De Chablis Grand Cru, Bougros 2015 van Patrick Piuze, voor mij de nummer 1 van de proeverij, vraagt meer tijd en aandacht om goed op waarde te worden geschat. De overweldigende power en rijkdom van Kershaw is niet te negeren. De Chablis heeft een bedekte kracht en een geheimzinnige spanning die zich gaandeweg openbaart.

Inderdaad concludeerde ik dit niet onmiddellijk, maar na aandachtig terugproeven. Ik begon twijfelend met de range 7-9 en maakte er later overtuigd een 8/9 van. Beluchting, de juiste temperatuur en vooral ook rust en aandacht spelen een rol. Dit type wijn staat zelden in de hitlijsten, wel zijn de intiemere zaaltjes in het clubcircuit steevast uitverkocht.

Meerdere nieuwewereldwijnen werden, door velen (onder wie ikzelf) als een Bourgogne ingeschat, zoals de Australische Ocean Eight, Mornington Peninsula, Verve, Chardonnay 2015, die in stijl het tegenovergestelde is van de botervette Aussie-chardonnays van enkele jaren geleden.

Er zaten eigenaardige trekjes aan deze wijn, die ik in de natuurwijnhoek parkeerde. De kenners echter – panelleden Richard Kershaw MW en oenoloog Gerhard Horstink – schreven dit toe aan reductie. Hoe dan ook een bijzondere en originele wijn.

Hetzelfde geldt voor de atypische, volstrekt unieke Belgische wijn van Clos d’Opleeuw (1 hectare klein) en voor de verrassend mooie en spannende Duitse chardonnay van Bernhard Huber.

Eigenaardigheid verdient ook lof.

Dit is mijn top 12:

1. Piuze, Chablis Grand Cru, Bougros 2015
2. Sylvain Langoureau, Puligny-Montrachet 1er cru, La Garenne 2016
3. Bernhard Huber, Baden, Alte Reben, Chardonnay 2015
4. Jean Chartron, Meursault, Les Pierres 2015
5. Ocean Eight, Mornington Peninsula, Verve, Chardonnay 2015
6. Kershaw, Elgin, Deconstructed, Bokkeveld Shale CY95, Chardonnay 2016
7. Dry River, Martinborough, Chardonnay 2017
8. Clos d’Opleeuw, Haspengouw, Chardonnay 2016
9. Ramey, Russian River Valley, Ritchie Vineyard 2014
10. Kershaw, Elgin, Selection, Chardonnay 2016
11. Isole e Olena, Toscana, Chardonnay 2016 (doe ik tekort, moet nog rijpen, hout zit nu nog in de weg)
12. Chateau Montelena, Napa Valley, Chardonnay 2014