Wereldhandel bag-in-box voor het eerst in cijfers

Voor het eerst zijn er exacte cijfers over de handel van wijn in bag-in-box. Australië blijkt de grootste exporteur en Zweden de grootste liefhebber van wijn uit een doos te zijn.

Sinds 2017 wordt de wijnhandel in bag-in-box (tussen 2 en 10 liter per doos) niet langer geregistreerd als bulkwijn. Voorheen werd elke verpakkingsvorm boven de 2 liter als bulkwijn beschouwd. Transport in bag-in-box werd als het ware gelijkgesteld aan de handel in flexitanks gevuld met 24.000 liter wijn.

Volgens het Franse agentschap Business France geven de cijfers over 2017 voor het eerst een goed beeld van de wereldhandel van wijn in bag-in-box. Het volgende is wat het online wijnmagazine Vitisphere erover te melden heeft.

Zweden was in 2017 de grootste afnemer van bag-in-boxwijn met een import van bij elkaar 493.000 hl wijn. Dat is 25% van alle geïmporteerde wijn in Zweden. De Verenigde Staten haalden vorig jaar 310.000 hl BiB-wijn het land binnen (3% van de totale wijnimport). Ook Noorwegen is gecharmeerd van wijn in dozen: 39% van de geïmporteerde wijn zit in bag-in-box.

Australië is de grootste exporteur van bag-in-box: 630.000 hl, goed voor 8% van zijn totale uitvoer, op de voet gevolgd door Zuid-Afrika (600.000 hl, 12%) en Duitsland (ongeveer 570.000 hl, 16%), Frankrijk (425.000 hl, 3%), Italië (ca. 370.000 hl, 2%) en Spanje (ca. 300.000 hl, 1%). En dan wordt er nog ruim 1.400.000 hl bag-in-boxwijn uit minstens 20 andere wijnlanden op de markt gezet.

Frankrijk neemt 10% van de wereldhandel in bag-in-box voor zijn rekening. Volgens Business France zit er voor de Franse wijnsector evenwel meer potentie in dit segment.

In Duitsland zijn overigens enkele grote importeurs/bottelaars die bag-in-boxwijn importeren en vervolgens in Duitsland bottelen en dan doorverkopen, met name aan de thuismarkt.