Vier nieuwe wijnen bij Gall & Gall

Witte Etna, rode Sancerre, aromatische Zuid-Afrikaanse sauvignon en een Groot Rood Beest dat een poesje blijkt te zijn.

😍 Planeta, Etna Bianco 2016, Gall & Gall, € 17,99
Meteen raak deze witte wijn van carricante van vulkanische Etna-bodem op Sicilië. Eén snuif van deze wijn en je weet dat hij zijn geld waard is. Bijzondere druif, bijzondere plek, bijzondere wijn. Geurt groenig en kruidig, chique bloemen, wierook, noten, koriander, intrigerend aromatisch en vooral ook veelzijdig en overvloedig. Zacht, verfrissend en pittig in de smaak. Rijpe limoen, peperig, gember, honing, zoetfruitig, abrikoos, prachtig zuivere zuren, grapefruitbitters voor een lekkere bite, en ook wat knapperige groenigheid als van kruisbessen en groene arperges. Sappig, spannend, vitaal, opwekkend, levendig. Verfijnd met kracht, vol en rijk, lengte. Wát een wijn! Goed koel drinken.

😀 J. de Villebois, Sancerre Rouge 2016, Gall & Gall, € 19,59
Rouge in dit deel van de Loire-vallei is pinot noir. Verwacht echter niet de typisch Bourgondische, bedekte, heimelijke pinot-power. Dit is op zijn eigen, veel tedere manier een heel mooie pinot noir. Licht en teer, lieflijk en ingetogen fruitig, weinig tannine, zacht, soepel, floraal, mild aards, subtiel tuinkruidig, salie, rozemarijn, schoon, zuiver, helder, fragiel, verlegen, kwetsbaar. Geef haar aandacht, zet de tv uit, demp het licht.

😋 Klein Constantia, Sauvignon Blanc 2017, Gall & Gall, € 13,99
Mooie grassig-fruitige geur met bloemen, asperges, kruisbessen en reductieve frisheid. Lekker groenig en tegelijk sappig fruitig, met bitters, pittigheid en prominente zuren. In de nasmaak zijn die zuren aan de scherpe kant, maar de aromatische verfijning van deze wijn maakt alles goed.

😋 Big Red Beast 2017, Gall & Gall, € 6,99
De druif alicante bouschet staat garant voor een fantastische, intens paarsrode kleur, maar de wijn zelf is allesbehalve een big red beast. Samen met de robuuste flesvorm en de fantasiegorilla of oermens op het etiket wekt dit de verkeerde verwachting. Als het een beest is dan is het een spichtig hertje. Overigens is volgens de website van dit wijnmerk van LGI Wines in de Languedoc de wijn gemaakt van alicante bouschet, merlot, grenache, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, malbec, cabernet franc en carignan. Misschien verklaart dit waarom deze wijn moeilijk te plaatsen is.

De heerlijke geur van onbekende bloemen, leder, kruiden en een paddenstoel-achtige aardsheid doet ook wat denken aan port. De smaak is best kaal en dun, met zoetzure kersen en ander zoetig rood fruit. Fris, soepel, vriendelijk en toegankelijk. Een rode wijn die best bij vis zou kunnen. Hij scoort laag op intensiteit, body en lengte, maar hoog op persoonlijkheid, eigenheid en originaliteit.