Mamuse – importeur Côtes du Couchois

Voor zover bekend is Mamuse (Hilversum) de eerste importeur die pinot noir uit de kleine, onbekende Bourgogne-regio Côtes du Couchois naar Nederland haalt.

De AOC Côtes du Couchois is in 2000 in het leven geroepen voor rode wijn van pinot noir. De appellatie is genoemd naar het dorpje Couches, dat zelfs op Google Maps bijna niet te vinden is. Dichtstbijzijnde wijndorpen met meer bekendheid zijn onder andere Santenay, Rully en Mercurey.

Eigenaar van Mamuse Marleen Heybroek-van der Spank: “Al 25 jaar komen wij hier geregeld om te genieten van alle mooie producten uit deze fantastische streek. We hebben al jaren goede contacten met verschillende caves in de Bourgogne die nauw samenwerken met lokale wijnboeren.”

Côtes du Couchois is maar een heel klein gebied. Nog geen 8,5 ha groot (cijfer uit 2012), met een productie van niet meer dan zo’n 55.000 flessen per jaar. Behalve pinot noir wordt er als AOC Bourgogne ook chardonnay, aligoté en crémant gebotteld.

De wijngaarden – veelal met zuidelijke en oostelijke expositie – zijn te vinden in Couches, Dracy-lès-Couches, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes en Saint-Sernin-du-Plain.

Behalve Côtes du Couchois importeert Mamuse (voluit ‘Mamuse – le vin’) ook wijnen van de Mâconnais, de Côte Chalonnaise, de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Mamuse is een van de deelnemers aan de shop-in-shop Vindmijnwijn.nl.