Onafhankelijke Douro-wijnhuizen in opkomst

Vijftien producenten uit de Douro-regio schonken op dinsdag 5 juni elk een van hun wijnen tijdens een lunch in Restaurant Daalder in Amsterdam. Een dag eerder presenteerden zij zich in Hotel Arena. We prikten een vorkje mee.

Eerst even wat cijfers.

De Douro-regio telt 45.726 ha aan wijngaarden, waarop 39.111 wijnbouwers actief zijn.

De 5 grote spelers op de markt zijn Symington (Graham’s, Cockburn’s, Warre’s), Fladgate (Taylor’s, Croft, Fonseca, Krohn), Sogrape (Ferreira, Sandeman, Offley), Sogevinus (Kopke, Burmester, Cálem, Barros) en Porto Cruz (vooral te vinden in Franse supermarkten).

In acht nemende dat deze 5 grote portshippers 80% van de portmarkt bedienen, dan kunnen we concluderen dat er heel veel wijnbouwers zijn met maar heel weinig wijngrond.

De meesten van deze kleine wijnboeren doen zaken met de grote jongens. Van de producenten die meer dan pakweg 7 ha in bezit hebben, besluiten er langzaamaan steeds meer om (voor een deel) hun eigen (port)wijnen te maken en te vermarkten. Ook enkele nieuwkomers van buiten de regio kopen land of druiven in de Douro-vallei om droge Douro-wijn te maken. Een gezonde ontwikkeling, vind ik.

Dit is een relatief nieuwe trend in deze regio waar de kapitaalkrachtige Britse portshippers al eeuwenlang de dienst uitmaken. Tijdens een bezoek aan Graham’s Port in 2012 schatte senior manager van Symington Pedro Leite het aantal klein(ere) zelfstandige wijnproducenten in de Douro-regio nog op hooguit 20. Soul Wines, de organisatie achter de promoties in Nederland, ondersteunt op dit moment (2018) 46 onafhankelijke wijnproducenten bij hun promotie en exportambities.

Kom, we gaan proeven.

Droge wijn wit

😀 Teoria White 2017
Malvasia fina, códega, rabigato en viosinho, 13% alcohol. Kruidige bloemen, steenfruit en citrus, met pittigheid en prettige bitters. Sappig, licht vettig en rond. Balans en spanning.

😋 Aneto Reserva Branco 2015
Semillon en verdelho, 13%. Deels vergist en gerijpt op houten vaten. Licht kruidige geur, vettig en verfrissend met een stevig mondgevoel. Heel prettige wijn, sappig steenfruit, peer, rond en kruidig. De twee druiven passen goed bij elkaar, smaakvol houtgebruik, goede balans.

😊 Quinta da Rede Reserva White
Arinto, viosinho en gouveio, 13%. Vergist en 6 maanden gerijpt op Frans eikenhout. Kruidig, vettig, vanille, klein zoetje van de houtrijping, bitters, botertje.

😊  Busto Reserva Branco 2016
Arinto, viosinho, rabigato en malvasia fina, 13% alcohol. Dacht wat houtrijping te proeven, maar daar is geen sprake van. Dik fruit en vettig, vanilletoontje. Gastronomische wijn die het goed deed bij het krabgerechtje.

Droge wijn rood

😍 Parceiros na Criaçao, Casa da Esteira Reserva Tinto 2014
Oude stokken tinta amarela, tinta cão, touriga franca, tinta roriz, touriga nacional, sousão, tinta francisca en meer, 14% alcohol. Vergist op staal en 15 maanden gerijpt op Franse barriques. Smakelijk sappig en gezond fruit, met pit en concentratie. Fris, expressief, goede zuren, levendig en ook een lekker aards toontje. Smaakvol houtgebruik. Niets op aan te merken.

😋 Quinta dos Lagares VV44 Tinto 2014
Field blend van een 74 jaar oude wijngaard met meer dan 30 variëteiten, 18 maanden gerijpt op nieuw hout. Fris, met pittig fruit en goede zuren, elegant en prettig, de lange houtrijping stoort geen moment.

😊  Monte São Sebastião Tinto 2015
Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en tinta barroca, 13% alcohol. Gezond rijp en vol fruit, milde, drogende tannine, snufje meubelhout. Medium intens, frisse zuren, iets dunne afdronk.

😊 Quinta Dona Doroteia, Vale do Malhô Reserva 2015
Touriga franca, touriga nacional, tinta barroca en tinta roriz, 15% alcohol. Veel smaak en veel alcohol, zuurgraad wel oké. Wel wat zwaar op de hand.

😊 D’Origem, Velha Geração Grande Reserva 2013
Oude stokken touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en meer, 14% alcohol, 18 maanden gerijpt op nieuwe Amerikaanse en Franse vaten. Kirsch, kruidig, goede zuurgraad, stevige tannine en veel smaak, maar wat overdone.

Port

😍 Quinta do Mourão, São Leonardo Tawny 30 years
De opvallend vitale zuurgraad draagt de kracht, rijkdom en elegantie van deze geweldige tawny, met mooie belegen houttonen, noten, zwarte peper, gember, appelstroop, balans, lengte en alles dat je er nog meer in gaat ontdekken als je een tweede glas inschenkt.

😍 Quinta das Lamelas, Old White Porto 30 years
Amberkleurige, licht zoete witte port boordevol spanning en complexiteit, rokerig als whisky, vermengd met vergeten oude meubels op zolder. Pittige, alle aandacht vragende smaak, met chocola, noten gekarameliseerde gember, opgetild door een geconcentreerde en opwekkende zuurgraad die tevens zorgdraagt voor een enorme lengte.

Omdat er nooit veel interesse is geweest voor witte port beschikt dit traditionele wijnhuis over een grote voorraad rijpende witte port. Help ze er vanaf zou ik zeggen, voordat ze verdwijnen in anonieme supermarktmerken.

😀 Alves de Sousa, Quinta da Gaivosa, White Port 10 years
Licht van kleur, milde, subtiele, off dry witte port. Kruidig, pittig, krenterig, stroopachtig, met karamel, noten en witte chocola.

😋 Bulas Porto Colheita 1996
Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en tinta barroca. Amberkleurig, lichte toets oud meubelhout, noten, gember, redelijk zoet, elegant en charmant.

😊 Coimbra de Mattos, Porto Valriz Vintage 2016
Tinta roriz, touriga franca en touriga nacional, twee jaar gerijpt op staal. Redelijk eenvoudige, fruitig-kruidige en pittige ruby, die met flesrijping nog wel wat spannender zal worden.

😊 Quita de Santa Eufêmia LBV 2013
Touriga nacional, tinta roriz en touriga franca, 4 jaar gerijpt in grote houten vaten. Elegant zoete, nu nog niet erg complexe, eerder gesloten Late Bottled Vintage port, moet nog wat rijpen op de fles.