Baudouin (Anjou) en Franzen (Mosel) nieuw bij De Logie

Importeur B.J. de Logie (Amsterdam) heeft twee uitgesproken terroirwijnen aan het assortiment toegevoegd: Domaine Patrick Baudouin (Anjou) en Weingut Franzen (Mosel).

Patrick Baudouin

Patrick Baudouin bezit 13 hectare in de Coteaux du Layon, Anjou en Savennières. Druiven: chenin blanc, cabernet franc en cabernet sauvignon. Alle wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd.

Baudouin is een romanticus. Hij maakt de wijn niet, zegt hij, hij helpt ze bij de geboorte. ‘Nous travaillons pour donner naissance aux vins et non pour les fabriquer’. Minimale interventie dus. Langzame, spontane fermentatie in houten vaten, geen toevoeging van gist, weinig sulfiet.

Hij is ook een uitgesproken ’terroirist’. De organoleptische typiciteit van het terroir staat voor hem centraal. Hij behoort tot de voorstanders van meer segmentatie binnen de Loire-DOP’s op basis van terroirkenmerken. Vandaar de verschillende cuvées die hij maakt, afhankelijk van de locatie van de wijngaard.

De Logie heeft op dit moment een vijftal witte wijnen van Patrick Baudouin:
Anjou Blanc, Effusion 2016
Anjou Blanc, Les Gâts 2013
Anjou Blanc, Les Glanées, demi-sec 2016
Savennières, Bellevue 2016
Quarts de Chaume Grand Cru 2013

Weingut Franzen

Weingut Franzen ken ik van een bezoek in 2016. Ik herinner me een sympathiek en gastvrij jong echtpaar, bijzonder prettige wijnen en foto’s aan de muur van ingewikkelde werkzaamheden aan een onwaarschijnlijk steile Weinberg. Het betreft de Bremmer Calmont (filmpje), gelegen in een haarspeldbocht van de Moezel bij het dorpje Bremm. Deze wijngaarden, zo’n 5 hectare, zijn de steilste van Europa en misschien wel ter wereld (65°!).

Hier nog een fraai filmpje over de Bremmer Calmont: https://bit.ly/2nX3VQC

Een huzarenstukje om daar weer een fatsoenlijke wijngaard van te maken waar ook nog op een acceptabele manier te werken en te oogsten valt. Vanwege de hoge kosten dreigen de steile hellingen aan de Mosel in verval te raken. Kilian en Angelina Franzen (foto) en andere wijnboeren met wijngaarden op deze helling hebben het aangedurft om er veel tijd, moeite en geld in te investeren.

De Logie in de nieuwsbrief: “Sinds 2011 staat zoon Kilian aan het hoofd samen met zijn vrouw Angelina. Door een tragisch ongeval in de wijngaard kwam vader Ulrich totaal onverwacht te overlijden. Kilian en Angelina, op dat moment beiden nog bezig met hun studie oenologie, besloten het bedrijf over te nemen. Naast het verdriet van het verlies van zijn vader was er ook de passie voor het wijngoed en de wil om er een succes van te maken, bij zowel Kilian, Angelina en de zus van Kilian. En het is hen gelukt. Geheel in lijn met de weg die zijn vader was ingeslagen, maakt Kilian hier prachtige wijnen.”

De wijnen:
Riesling Quarzit Schiefer 2017
Riesling Bremmer Calmont 2016
Riesling Bremmer Calmont GG 2016