Trends in Bordeaux

Bordeaux Wine Educator Edwin Raben praat ons bij over de stand van zaken in de Bordeaux.

De wijnregio Bordeaux krimpt. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen subsidieert de EU al enkele jaren het rooien van onrendabele wijngaarden. Op dit moment telt de Bordeaux 111.150 ha, 6.000 minder dan 5 jaar geleden. In 1990 was dat nog 220.000 ha.

Om een beeld te krijgen van de omvang van de Bordeaux als wijnregio: er wordt ongeveer evenveel wijn gemaakt als in heel Zuid-Afrika.

Precisie-wijnbouw is ook in de Bordeaux een actueel item. In de wijngaard is op het moment veel aandacht voor de match van druivenras of kloon en de locatie of het terroir, evenals voor de keuze van de beste onderstok voor de druivenplant in een bepaald deel van de wijngaard. Bladmanagement kan helpen bij het aanpassen aan de klimaatverandering.

Drones en robots zoals de Vitirover worden ingezet om de wijngaard te monitoren en om te ploegen of onkruid te bestrijden. Ook de aandacht voor duurzame wijnbouw neemt toe.

De variatie in terroir in de wijngaard wordt beter onderzocht dan ooit. Bijgevolg worden de druiven van de diverse percelen apart gevinifieerd, waardoor naast het blenden van druivenrassen ook het mengen van verschillende wijn van dezelfde druif de stijl en smaak van de uiteindelijke wijn kan bepalen.

Een van de nieuwe trends in de wijnkelder is het rijpen van rode wijn op de gistresten. Volgens Edwin Raben wordt dit met name toegepast bij merlot, die daarmee wint aan structuur en mondgevoel.

Tot slot: de labeling van de wijnen van de Côtes de Bordeaux is veranderd. Voor de herkenbaarheid wordt tegenwoordig op de etiketten Côtes de Bordeaux toegevoegd aan de minder bekende Bordeaux-regio’s Blaye, Sainte-Foy, Francs, Castillon en Cadillac. Wat voorheen Côtes de Francs was, draagt nu de naam Francs-Côtes de Bordeaux.

O ja, nog iets nieuw leuks: de app OenoBordeaux van l’Ecole du Vin de Bordeaux, gratis ‘wijntraining’ voor professionals, beschikbaar via Google Play en de App Store van Apple.

Bordeaux in cijfers

✓ Ruim 110.000 ha (1,5% van alle wijngaarden wereldwijd)
✓ Met 65 appellaties de grootste AOC-wijnregio van Frankrijk
✓ Ruim 6.800 wijnbouwers
✓ 5 miljoen hectoliter wijn per jaar
✓ 42% export
✓ 88% blauwe druiven, 12% wit
✓ 66% merlot, 22 % cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
✓ 2% petit verdot, malbec en carmenère
✓ 47% sémillon, 45% sauvignon, 6% muscadelle
✓ 2% sauvignon gris, colombard en ugni blanc