Magliocco – verkwikkende frisheid uit het diepe zuiden

Paolo Chirillo

Magliocco is een interessante inheemse blauwe druif, waarmee we kennismaakten tijdens Borsa Vini Zuid-Italië op 6 maart 2018 in Amsterdam. Een goede zaak dat een handjevol producenten in Calabrië deze druif heeft behoed voor uitsterven.

Volgens Wine Grapes gaat het om twee verschillende druiven: magliocco canino en magliocco dolce. De laatste wordt ook wel arvino genoemd.

De druiven wordt exclusief in Calabrië geteeld en de twee varianten nemen samen hooguit 700 ha in beslag.

De twee Calabrese producenten op de wijnbeurs die mij het beste bevielen (Antiche Vigne en Le Moire), maken diverse blends met deze druiven.

Wat me aanspreekt in de producten van deze twee kleine wijnbedrijfjes is de focus op de unieke eigenschappen van het fruit en niet op kracht, extractie of toevoeging van houtaroma’s.

De wijnen dragen het label DOP Savuto. De hoge ligging van de wijngaarden in de valleien langs de rivier Savuto draagt bij aan de verkwikkend heldere frisheid van de zuren en de aroma’s van magliocco en de andere druivenrassen.

Le Moire maakt onder andere een blend van magliocco dolce en sangiovese, en mixt daarnaast voor twee andere wijnen arvino (oftewel magliocco dolce) met magliocco canino en greco nero.

Antiche Vigne mengt magliocco dolce (arvino) met greco nero, een naam die in Calabrië (en ook elders in Italië) voor talloze druivenrassen wordt gebruikt.

Antiche Vigne bezit 14 hectare op 450 tot 800 meter hoogte in de noordelijke valleien van de rivier Savuto.

❤ Antiche Vigne, Iuvenis 2017 – Vergist met hele trossen, de tweede helft van de fermentatie zonder de schillen. Gerijpt op staal. Gamay-achtige charme, zacht en soepel, frisse zuren, rode vruchtjes en aardse tonen.

❤ Antiche Vigne, Gida 2017 – Rosé van arvino en greco nero. Sappig en lekker droog met een aangenaam mondgevoel.

❤ Antiche Vigne, Savuto Classico 2016 – Enkele maanden gerijpt op grote houten vaten en in de fles. Lichte en soepele, fruitige wijn met een frisse zuurgraad en mildstrenge tannine.

❤ Antiche Vigne, Savuto Superiore 2013 – 28 maanden houtrijping. Milde, kruidige houttonen en houttannine, aangevuld met zoet fruit van kers en pruim, iets chocola en verfrissende zuren en mineraliteit.

Eigenaar Paolo Chirillo van Le Moire in Motta Santa Lucia bij de rivier Savuto was arts in Piëmont en keerde terug naar zijn geboortegrond om wijn te maken. Het wijnbedrijf telt slechts 8 hectare wijngaarden (hoogte: 400 meter) en maar 4 wijnen.

Chirillo werkt nu in de wijnkelder nog uitsluitend met staal, maar wil grote houten vaten aanschaffen. Om de wijn te stabiliseren en een langere levensduur te geven, zegt hij tot mijn geruststelling, niet om houttonen aan het aromaprofiel toe te voegen.

❤ Le Moire, Annibale 2015 – Arvino (80%) en sangiovese. Aangenaam zacht fruit, met wat leer en aardse aroma’s, heel toegankelijk en plezierig.

❤ Le Moire, Mute 2016 – Arvino (45%), magliocco canino (45%) en greco nero (10%). Veel smaak, zacht en compleet. Mooie balans van alle texturen en smaken.

❤ Le Moire, Shemale 2016 – Rosé van magliocco canino, arvino en greco nero. Kruidig, aards, floraal, droog en ziltig. Zeer smakelijk.

De witte wijnen van deze twee bedrijven zijn trouwens ook prima. Beide maken blends van pecorello, mantonico en greco bianco.

❤ Antiche Vigne, DOP Savuto Terra di Ginestre 2017 – Zacht, vettig en pittig, met steenfruit (perzik) en prettige bitters.

❤ Le Moire, DOP Zalueco 2016 – Gemaakt van laat geoogste druiven (eind oktober). Geconcentreerd en smaakvol, met grapefruit, steenfruit en minerale tonen.