Eerste geschiedenisboek over Nederlanders en wijn

‘Drinkend paar’, tekening van Gesina ter Borch, ca. 1652 – naar een schilderij van Gerard ter Borch (II)

Historicus en vinoloog Mariëlla Beukers schreef het rijk geïllustreerde e-book Nederlanders en wijn. Over wijn in Nederland en de betrokkenheid van Nederlanders bij wijnhandel en wijnproductie van de Romeinse tijd tot de twintigste eeuw.

> Update 22 okt 2018: Inmiddels is het boek ook in print uitgegeven 

Er ging jarenlang research aan dit e-book vooraf, want de geschiedenis van Nederlanders met wijn is nauwelijks eerder onderzocht. Nederlanders en wijn is het eerste geschiedenisboek over Nederland waarin wijn centraal staat.

Op menig genrestuk uit de Gouden Eeuw speelt een glas wijn een belangrijke rol, maar heeft iemand enig idee wat voor wijn er werd geschonken?

Mariëlla Beukers ging op zoek naar het verhaal achter onze middeleeuwse wijngaarden en de Hollandse ingenieurs die de polders aanlegden van de nu zo beroemde Franse wijnregio Médoc. Zij vertelt over verdwenen wijnsoorten, kostbaar drinkgerei en de gebruiken rondom het drinken van wijn. Over drinkspelletjes uit de Gouden Eeuw en wijn als betaalmiddel. Over Nederlanders als wijnproducenten langs de Loire. Over Bacchus op de buitenplaats, wijn in de koloniën, en nog veel meer.

Zij verzamelde tevens de mooiste afbeeldingen uit musea en archieven, alsmede bijzondere citaten over wijn uit 20 eeuwen Nederlandse literatuur.

Nederlanders en wijn is voor € 9,99 verkrijgbaar bij App Store en Google Play

> Lees hier het persbericht ‘Nederlanders en wijn – een lange geschiedenis’