Klimaat: winnaars en verliezers in de wijnwereld

klik om te vergroten

Het KNMI zit er niet vaak naast. Als dat ook geldt voor de verwachtingen van de European Geosciences Union over de klimaatveranderingen, dan moeten onder andere Argentinië, Slovenië en Georgië zich de meeste zorgen maken.

Een multidisciplinair team van wetenschappers uit Europa en Australië onderzocht 7.500 wijnregio’s in 131 landen. De bevindingen werden eind april 2017 gepresenteerd op een conferentie van de European Geosciences Union in Wenen.

De onderzoekers voerden modelberekeningen uit en brachten in kaart welke delen van de wijnwereld de grootste gevolgen zullen ondervinden van de klimaatveranderingen.

De meest bedreigde regio’s zijn de volgende. Mendoza en San Juan in Argentinië, Kakheti en Racha in Georgië, Cahul in Moldavië, Primorje in Slovenië en Yaraqui Valley in Ecuador.

De schade voor de wijnindustrie als gevolg van vorst, hagel, bosbranden, aardbevingen, droogte en overstromingen is volgens de onderzoekers nu al 10 miljard dollar per jaar.

Hagel en vorst zijn op dit moment het grootste probleem voor de 5 grootste wijnproducerende landen. De top 5: Italië – 4,9 miljard liter – hagel, vorst, aardbevingen, stortvloed; Frankrijk – 4,2 miljard liter – vorst, hagel, storm; Spanje – 3,8 miljard liter – hagel (in het noordwesten), vorst, hitte; Verenigde Staten – 2,25 miljard liter – vorst, aardbevingen, storm; Australië – 1,25 miljard liter – vorst, storm, hagel, bosbranden.

Er zijn ook regio’s die profiteren van de opwarming: Engeland, Noord-China en Canada. Hier zal de productie, de kwaliteit en het marktaandeel stijgen, al zeggen de onderzoekers ook dat er geen wijnregio’s zijn die níet te maken krijgen met een toename van extreme weersomstandigheden en natuurrampen.

Bosbranden zijn eveneens een groeiend probleem. De 5 regio’s die het meeste risico lopen: Zuid-Afrika (Olifantsrivier), Portugal (Alentejo, Alto Tras-os-Montes), Chili (Valparaiso, Bio-Bio). Australië (Tumbarumba, Yarra Valley), Zuid-Kazachstan en Moldavië.

Tot slot, om een beetje water bij de wijn te doen: een zeespiegelstijging deze eeuw van zo’n 74 cm stelt volgens de berekeningen ruim 60 miljoen mensen in kustgebieden bloot aan overstromingsrisico, met name in Zuidoost-Azië.