Concours Mondial de Bruxelles 2017: de medailles

Er is altijd discussie over de puntentelling (bij álle concoursen), maar als je het mij vraagt, zou de bronzen medaille terug moeten komen in het pakket van het CMB. Wat is er mis met brons?

Brons is een mooie prijs voor een correcte, fatsoenlijke, prettige wijn. Zilver is voor mij ‘zeer goede wijn’ en goud is wereldkampioen.

Negen van de tien wijnen die dankzij mijn juryclubje van vijf mensen een zilveren medaille hebben gekregen, zou ik brons hebben gegund. Maar de producenten die wijn insturen hebben iets tegen de kleur brons. Het klinkt te veel als second best, denk ik. En de producent betaalt het feest, dus die krijgt zilver voor zijn brons.

Zo zie ik dat. Wat mij betreft is zilver op het CMB brons waard (84-85) en als het aan mij ligt krijgt wijn met 81-83 punten ook brons.

Overigens mochten wij aan jurytafel 13 twee van de drie ochtenden het scoren op de tablet uitproberen. Wat een zegen is dat! Gaat twee keer sneller dan met de pen. In de toekomst krijgen alle juryleden van het CMB een tablet om de wijnen te scoren.

Anyway, ruim 2.500 wijnen zijn goedgekeurd, van de overige ruim 6.500 wijnen had een deel met 81-83 punten van mij brons mogen krijgen en de rest is middelmatig of – en dat mag ook best eens gezegd worden – zijn ze kaal, leeg, flauw, dun, scherp, uitgedroogd van het houtgebruik of hebben niets om trots op te zijn. Neem een flight Côtes du Rhône Villages 2016: 11 keer narigheid, het spijt me dat ik het zeggen moet. Dertien wijnen uit Georgië: zeer teleurstellend. Saumur-Champigny 2016: 6 x mis. Zes maal Ribera del Duero 2013: 1 medaille, maar niet dankzij mijn score. Een bonte verzameling appellaties uit Veneto: geen fijne herinneringen aan.

Chinese wijnen kwamen bij ons helaas niet langs. Jammer, want ik ben wel erg nieuwsgierig naar het niveau. De scores geven wel een beeld van de Chinese wijn. Opvallend veel Chinese medaillewijnen komen namelijk uit Ningxia (34) en Xinjiang (22), twee meer landinwaarts gelegen streken. De overige regio’s (Beijing, Hebei en Shandong) bleven daar ver bij achter.

De 25e editie van het Concours Mondial de Bruxelles wordt volgend jaar gehouden in Beijing.

Lees hier een persbericht over de resultaten van het Concours Mondial de Bruxelles 2017
Lees ‘Concours Mondial de Bruxelles – Stringent checks guarantee unparalleled reliability’