‘Goede Lambrusco is geen easy drink, maar serieuze wijn’

Christian Bellei

Christian Bellei, wijnmaker van Cantina della Volta, begon in 2010 als eerste in de regio Modena met het maken van Lambrusco di Sorbara Metodo Classico. Dit jaar beloonde Gambero Rosso zijn mousserende rosé met 3 bicchieri. We spraken met de vooruitstrevende wijnmaker over zijn passie voor de champagnestijl Lambrusco.

Wat is het grootste misverstand over Lambrusco?

Het grootste misverstand is misschien wel dat het een ‘easy drink’ zou zijn in plaats van een serieuze wijn, wijn die ook de meest geraffineerde en geoefende smaakpapillen kan bekoren.

Verandert de manier waarop Lambrusco wordt gemaakt?

Eigenlijk niet. Er zijn drie vinificatietechnieken. De meest gebruikte is nog altijd de charmat-methode, met de tweede gisting in tank, goed voor de productie en export van miljoenen flessen. De laatste jaren zien we een opleving van de traditionele Rifermentati (hervergisting), wat ze in Frankrijk Methode Ancestrale noemen. Cantina della Volta gebruikt voornamelijk de Metodo Classico, de champagnemethode.

Is de wijn zelf ook nog dezelfde als 5 à 10 jaar geleden?

Er is veel meer aandacht voor kwaliteit gekomen. Toch wordt het leeuwendeel van de Lambrusco nog steeds als een eenvoudige IGT of DOC Emilia verhandeld. Ik ben er wel trots op dat de erkenning van de Metodo Classico als vinificatiemethode voor de Lambrusco di Sorbara een nieuwe weg heeft geopend naar de handel, naar het hogere segment. De hoeveelheid wijn is nog erg symbolisch, maar we zien zeker een stijgende lijn.

Welke plaats heeft uw Lambrusco binnen de wereld van de mousserende wijn?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Onze Lambrusco is echt een nicheproduct. Een wijn die in gelimiteerde oplage wordt gemaakt en in marginale hoeveelheden wordt geëxporteerd. In veel landen is dit type Lambrusco nog volstrekt onbekend, Lambrusco die verrast door zijn charme en elegantie. Wij van Cantina della Volta zijn de pioniers van een moeilijke missie, namelijk om de wijnen naar een hoger plan te tillen en ze een kans te geven in de topgastronomie.

Wat kenmerkt Lambrusco di Sorbara Metodo Classico het meest?

De uitstekende mogelijkheden om de wijnen met de maaltijd te combineren vanwege de mooie zuurgraad en de finesse van de wijn. Het is beslist een gastronomische wijn. Sommeliers waarderen het karakter van de mousse, wat niet zo vanzelfsprekend is. De druif sorbara heeft bewezen het juiste DNA-profiel te hebben voor topkwaliteit mousserende wijn.

Heeft u last van het soms negatieve imago van de eenvoudige Lambrusco?

Nee hoor, ik ondervind daar helemaal geen last van. Mensen die bekend zijn met de ‘gewone’ Lambrusco (entry-level) zijn uiteindelijk het meest verrast wanneer ze onze Lambrusco’s proeven. Het genereert juist meer nieuwsgierigheid en wij zijn er om die nieuwsgierigheid te belonen.

Wat kan Cantina della Volta betekenen voor de horeca?

Het doel van mijn wijnen is om de nieuwsgierigheid te wekken en om te verrassen en te verwonderen. Wanneer een wijn ‘schoon’ is en goed gemaakt, kan hij met gemak met heel veel gerechten worden gecombineerd en zullen zij elkaar versterken. Met de keuze voor deze wijnen laat je je gasten tevens merken dat de sommelier of restaurateur niet voor de makkelijkste weg kiest en een zorgvuldige keuze maakt. We zijn tenslotte allemaal een beetje klaar met de standaard wijnkaarten waar het ‘copy-paste’ gehalte van afspat!

Kunt u enkele beproefde wijn-spijscombinaties noemen?

Alle vette vissoorten gaan uitstekend bij onze Lambrusco Rimosso, gemaakt op de traditionele Rifermentati-manier, evenals de Lambrusco di Modena Spumante Brut in de klassieke rode versie. Lambrusco Rosé doet het uitstekend bij wit vlees. Alle Lambrusco’s combineren mooi bij antipasti van gemengde vleeswaren.

Wat is uw belangrijkste boodschap aan Nederlandse wijnprofessionals?

De keuze die wij in 2010 maakten, is een moedige keuze. We zijn toen voor een vinificatiemethode van de Lambrusco gegaan die nogal veeleisend en kostbaar is. We hebben de Metodo Classico niet alleen aangewend voor onze chardonnay en pinot nero, maar ook voor één van de meest gewaardeerde autochtone druivenrassen: de lambrusco di sorbara. Door de Metodo Classico komt deze druif het beste tot zijn recht en bereikt de wijn ongekende hoogte. De bevestiging hiervan kwam onlangs van de Gambero Rosso die onze rosé beloonde met 3 bicchieri. Het is de erkenning van onze keuze voor een voorheen ongebruikelijke vinificatiemethode die de waardering van Gambero Rosso voor ons heel belangrijk maakt!

Sommelier en SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh en Patrick van Gool van Vino & Vetro – importeur van Cantina della Volta – presenteerden de wijnen van Christian Belei aan wijnprofessionals in de vakhandel en horeca op de 8e Italiaanse Wijnvakdag op 8 mei 2017 in de Kookfabriek in Amsterdam. Bologna Foods serveerde er passende delicatessen uit Emilia Romagna bij.