Keuze doorsnee-wijndrinker: better safe than sorry

better-safe-than-sorryMeer dan de helft van de Britse wijndrinkers kiest al 10 jaar voor dezelfde soort wijnen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Britse supermarktketen Co-op. Waarom zijn wijnconsumenten zo weinig avontuurlijk?

Met ‘dezelfde soort wijn’ doelen de onderzoekers vooral op druivenrassen. Veel Britten drinken graag pinot grigio, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. De wijn Rioja is ook populair.

Zo’n 1.000 wijnconsumenten werden ondervraagd.

Gevraagd naar de reden waarom ze zelden een andere wijn proberen, is het antwoord vaak dat ze bang zijn om de verkeerde keuze te maken en teleurgesteld te zullen worden. Kortom, better safe than sorry.

Veel mensen experimenteren in hun twenties en bepalen hun voorkeuren rond hun 30e. Vervolgens blijven ze daar vele jaren trouw aan, zo concluderen de onderzoekers. Als ze al eens iets anders willen proberen, vertrouwen ze het liefst op tips en advies van vrienden of hun partner.

Slechts 10% van de ondervraagden zegt dat ze wél graag wijnen proberen die ze nog niet kennen.

Vermoedelijk zullen de resultaten van een soortgelijk onderzoek in Nederland niet veel anders zijn.

Het is inherent aan het product wijn, denk ik. Je moet je er best goed in verdiepen, voordat je er zin en vertrouwen in krijgt om – voor best veel geld – te gaan grasduinen die enorme hoeveelheid wijnsoorten die er bestaan.

Better safe than sorry is voor 90% van de wijndrinkers eigenlijk gewoon een logische houding.