Sloveense Pinot Blanc uit 1971

Als wijn – althans, sommige wijn – niet zo lang bewaard zou kunnen worden, waarbij de drank vaak zo’n spannend en indrukwekkend aromaprofiel ontwikkelt, dan zou de waardering en het imago van het product wijn er heel anders uitzien. Zo dacht ik met een Sloveense Pinot Blanc Spätlese 1971 in het glas.

Het is een bijzondere ervaring om zulke lang gerijpte wijnen te kunnen genieten, telkens weer.

Ik stond in 2010 in de kelder waar deze Pinot Blanc Spätlese 45 jaar lang heeft liggen luieren. Een enorm grote, robuuste kelder van de voormalige coöperatie van Ljutomer-Ormož, die in 2009 in geheel gemoderniseerde vorm is herdoopt tot het wijnhuis Puklavec & Friends.

Wijnmaker Mitja Herga stofte een fles witte wijn af en schonk ons in. Ik ben het oogstjaar vergeten, maar herinner me goed hoe fris en aantrekkelijk de wijn nog was.

De wijngaarden van Puklavec & Friends liggen in de Podravje-regio in het noordoosten van Slovenië, dat grenst aan Hongarije en Kroatië. Dit gebied staat bekend om de kwaliteit van zijn witte wijnen.

Puklavec is de naam van de familie die ook al in de jaren dertig van de vorige eeuw bij de coöperatie waren betrokken. En de Friends, dat zijn de wijnboeren, wier ouders of grootouders destijds ook al de druiven verkochten aan de coöperatie. Zij verbouwen sauvignon blanc, pinot grigio, welschriesling, šipon (furmint), traminer, chardonnay en pinot blanc.

Wijnmaker Mitja Herga komt uit de streek, maar studeerde en werkte onder andere in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

slovenie-mitja
Wijnmaker Mitja Herga (links) in de historische wijnkelder

Vanaf 1952 bewaarde de coöperatie in hun kelder van bijna elke jaargang een aantal topwijnen. Een zeer grote kelder, zei ik al, waar een enorme hoeveelheid wijn levende geschiedenis ligt te zijn. Een deel van de wijnen uit dit indrukwekkende archief zijn online te koop via www.archivewines.com.

En mooi kerstcadeau, is de suggestie van de in Nederland wonende managing director van het wijnbedrijf Tatjana Puklavec.

Historie. Dat is wat een fles als deze bijzonder maakt. Wat denkt en voelt de zoon of kleindochter van de man of vrouw die deze wijn maakte, bij het idee dat de wijn van zijn (groot)ouders in een webshop te koop staat voor € 316,95?

Geweldig mooie wijn is het.

De bijna koperkleurige, licht stroperige, mild zoete wijn heeft 10% alcohol en smaakt naar sinaasappel, citrusschilletjes, gember, karamel, mandarijn en heeft een onbestemde kruidigheid. De uiterst frisse zuurgraad, perfect in balans met het restzoet, tilt de aroma’s op en draagt de lengte van de wijn. De boeiende geur is zeer gelaagd en doet denken aan appeltaart met krenten, toffee, kaneel, bloemen, cayennepeper, noten en de onbenoembare adem van het verleden.

Ik kan me er wel een mooi, niet te zoet, dessert bij voorstellen, maar hij smaakt mij uitstekend uit het vuistje en bij een stukje comté-kaas.

Webshop: www.archivewines.com
Recente, ‘normale’ wijn van dit Sloveense wijnhuis zijn verkrijgbaar bij Hanos, die de p&f-wijnen met de merknaam Gomila voert.
Kijk voor meer info over p&f wineries op www.puklavecandfriends.com en pfwineries.com