5 Tips om je wijn op de wijnkaart te krijgen

Schermafbeelding 2016-04-22 om 13.12.02
Neil Grant

Wat is de beste manier voor importeurs om hun wijn onder de aandacht te brengen van restaurateurs? Vijf tips van de Zuid-Afrikaanse sommelier en restauranteigenaar Neil Grant.

Neil Grant, oprichter en voorzitter van de South African Sommelier Association (SASA), en tevens eigenaar van drie restaurants, liet hierover onlangs zijn licht schijnen tijdens een bijeenkomst voor wijnprofessionals in Hong Kong.

1.
Presenteer alleen de kanshebbers

Ben je eindelijk binnen met je mooie, zorgvuldig samengestelde assortiment, wordt elke wijn al na een paar seconden terzijde geschoven. Logisch, vindt Neil Grant. Sommeliers en restaurateurs hebben het druk. Presenteer alleen het type wijn dat nog niet op de kaart staat.

2.
Kom op afspraak

Restaurants en sommeliers hebben vaste momenten in de week voor nieuwe producten en wijnen. Kom je langs als er gasten zijn of als de lunch of het diner wordt voorbereid, dan verdwijn je in de spambox.

3.
Zoek de ontbrekende wijn

Verdiep je goed in de bestaande wijnkaart voordat je een aanbod doet. Bestudeer het menu, de stijl en de sfeer, het soort klandizie, enzovoort. Geen enkele wijnkaart is perfect. Als je er een gaatje in ontdekt en je kunt dat dichten, dan ontstaan er kansen.

4.
Betaal niet voor een plekje op de kaart

Pay to play, kennen wij dat systeem in Nederland ook? In sommige landen betalen wijnleveranciers of wijnproducenten ervoor om hun wijn op de wijnkaart van gerenommeerde restaurants te krijgen. De sommeliers van SASA doen daar niet (meer) aan mee. De juiste houding is om een goede business-partner te zijn. Help restaurateurs om geld te verdienen met de juiste wijnkeuze.

5.
Eigen restaurantlabels

Huiswijnen en open wijnen, wijnen die per glas worden geschonken, concurreren het meeste met elkaar. Restaurants een eigen label aanbieden geeft mogelijkheden. Het is aantrekkelijk voor een restaurateur om wijn te schenken die niet in de winkels ligt en die ook niet in andere restaurants op tafel staat.

(Bron: https://www.thedrinksbusiness.com/2016/04/tips-for-wine-brands-in-restaurants/)