Het ziet ernaar uit dat wijn(web)winkels en importeurs met een webshop er in de toekomst een nieuwe concurrent bij krijgen: de wijnboer zelf.
Niet alleen de omvang van Le Salon des Vins des Vignerons Indépendants, waar ik tijdens een bezoek aan Parijs in 2014 verzeild raakte, was indrukwekkend. Natuurlijk, Parijs is een metropool, dus het is een gigantische beurs, met honderden wijnboeren en 140.000 bezoekers. Dergelijke salons worden in heel Frankrijk gehouden.
Mensen ontmoeten de wijnboeren en proeven wijn, maar ze komen vooral om wijn te kópen. De omvang dáárvan verraste me het meest. Het gaat namelijk niet om een paar doosjes. Steekwagens vol opgestapelde dozen wijn worden naar de auto gerold, of naar de bestelbus. Op de Salons du Vin koopt de Franse consument wijn voor maanden of voor het hele jaar. Ongetwijfeld wordt er ook zaken gedaan met horeca en wijnhandels.
De 7.000 leden van de Vignerons Indépendants de France (VIF), die voor meer dan de helft (55%) van de Franse wijnproductie zorgdragen, doen goede zaken op deze beurzen. Ook de rest van het jaar verkopen ze vanuit hun eigen wijnbedrijf veel wijn rechtstreeks aan particuliere afnemers.
Sinds kort gebeurt dit ook online. De verenigde onafhankelijke wijnbouwers hebben sinds vorig jaar (2015) een eigen website – www.vente-directe-vigneron-independant.com – waarop begin dit jaar al wijnen werden aangeboden van meer dan 650 producenten. Volgens VIF-directeur Jean-Jacques Jarjanette is de omzet nu al meer 100.000 euro per maand.
De verzending van de bestellingen gebeurt vanuit een centraal distributiecentrum in Mâcon, wat in de toekomst ook het combineren van bestellingen bij wijnbedrijven uit verschillende wijnregio’s mogelijk maakt.
Vandaag in Nederland besteld, morgen in Frankrijk op transport
Deze rechtstreekse handel tussen wijnboer en consument hoeft niet op te houden bij de Franse landsgrenzen. Er wordt gewerkt aan het verlichten van de administratieve last voor kleine producenten die hun wijn rechtstreeks willen verkopen aan afnemers in andere lidstaten.
De grootste hindernis daarbij is nu namelijk, dat er een zakenpartner vereist is in het land van bestemming voor de betaling van de accijns en de formaliteiten voor de afdracht daarvan.
Maar de Europese Commissie gaat daar dus hoogstwaarschijnlijk verandering in brengen. Als ik het goed begrijp, is het de bedoeling dat het accijnstarief dat geldt in het land van bestemming in de toekomst door de wijnboer zelf in zijn eigen land kan worden afgedragen. Dit maakt de directe verkoop aan consumenten buiten Frankrijk veel eenvoudiger en aantrekkelijker.
Ik denk dat dit wel wat teweeg gaat brengen in de Europese wijnhandel. Het kan grote gevolgen hebben voor wijnwinkels, wijnwebshops en wijnimporteurs.
(Bron: Vitisphere)