The Art of Beer

De eerste editie van het driedaagse The Art Of Drinks (één dag voor publiek en twee dagen voor de handel) in de Gashouder in Amsterdam presenteerde spirits, bier, wijn en andere dranken. Ik beperkte me tot de bieren. Vooral buitenlandse brouwerijen van leverancier Multi Bier waren van de partij, onder andere uit Estland, Michigan, Californië en Oostenrijk. Met bijzonder leuk spul!

Põhjala

Deze brouwerij uit Estland experimenteert er grenzeloos op los met een enorme reeks verschillende bieren als resultaat.

Orange Gose (5,5%) is zuur bier, gebrouwen met sinaasappel, koriander en himalayazout. Plus toegevoegd ‘home made’ melkzuur… Bitterfris, citrus, kruidig, een beetje vreemd, maar wel lekker.

Cold Room Hop Rub (7%) is een Hazy Double IPA van havermout. Fruitig en zacht, met citrustonen en een klein karamelzoetje.

Öö XO (11,5%) is een ‘Cognac Barrel Aged Imperial Baltic Porter’. Pikdonker bier (öö betekent nacht). Prettig chocoladezoet van smaak, met fijne zuren ter compensatie, gemberachtige pit en koffiearoma’s.

Founders

Founders Brewers Company in Michigan brouwt talloze biersoorten, waaronder mooie IPA, Porter, (Imperial) Stout, Scotch Ale en Session. All Day IPA heet de laatste, die met 4,7% naar onze standaarden eerder als pils zal worden gezien dan als een session (bier met laag alcohol). Lekker is hij wel, evenals Centennial IPA (7%): een smaakvolle, zachte IPA met pit, een lekker mondgevoel en opwekkend fris citrusfruit van de hop.

Hoe anders is de Kentucky Breakfast Stout, een op houten vaten gerijpte en met koffie gearomatiseerd bier met 12% alcohol. Imponerend krachtig en tegelijk verteerbaar. Moet lekker zijn bij steak van de BBQ, een chocoladedessert of scherpe blauwe kaas zoals Stilton of Roquefort.

Toch vind ik de niet-gearomatiseerde donkere bieren van Founders interessanter. Vooral omdat ze uitsluitend zijn gemaakt van malt, hop, water en gist. Je zou het kunnen zien als een nieuwe generatie bieren volgens het Duitse Reinheitsgebot. Dirty Bastard Scotch Ale (8,5%) is gemaakt van zeven soorten malt. Vol van smaak, krachtig en complex, met vooral ook de onmisbare frisheid en bitters erbij van een gezonde dosis hop.

Ook de Porter (6,5%) en de Breakfast Stout (8,3%) hebben die mooie balans van de pure kracht van gebrand mout, die wordt gecompenseerd met de frisse zuren en bitters van de hop.

Bevog

De Oostenrijkse (van oorsprong Sloveense) brouwerij Bevog maakt talloze bieren, waaronder de mooie, verkwikkende, citrusfrisse en bitter-bloemkruidige Buzz Hazy IPA (5,7%) en Kramah IPA (6,5%).

De pronkstukken van de brouwerij zijn van een heel andere orde: Hagger Barley Wine (12,2%) en de Wolgor Barrel Aged Russian Imperial Stout (11,4%).

Voor Hagger is een deel gerijpt op houten vaten gedurende acht maanden en een ander deel in de blend verbleef een jaar op vat. Het bier heeft een volle, rijke smaak van rozijnen, karamel, kokos, chocola en gedroogd fruit, maar is niet zwaar. Al zakt de schuimkraag snel in, het koolzuur draagt wel degelijk bij aan de frisheid en verteerbaarheid. Beheerst en bescheiden zoet, mooi in balans met de hopzuren en andere frisse tonen. Heel bijzonder.

Wolgor doet daar bepaald niet voor onder. Zeer donker bier, vettig, bijna stroperig dik, met aroma’s van koffie, zoethout, bourbon en een snufje kruidenazijn. Een zeer complexe smaak, heel intens en apart. Er zijn van dit bier maar 5000 flessen afgevuld. Hagger en Wolgor zijn indrukwekkende, unieke bieren met een chique prijskaartje van zo’n € 16,-.

Brasserie Caulier

Hé, een ‘gewone’ Belg voor de verandering! De klassieke tripel Paix Dieu Triple (10%) is meer dan prima. Lekker friszoet met veel citrus.

Bon Secours Myrtille Dry Hopping (6,4%) is een verrassend lekker, ongefilterd, hoppig fruitbier van wilde bosbessen.

Ook de Bon Secours Blonde (8%) bevalt me zeer goed, terwijl ik volgens mezelf helemaal niet van blond bier houd (is vaak zo weeïg). Deze is lekker pittig en fris met aroma’s van gember en citrus.

Sierra Nevada

Fantastic Haze Imperial IPA (9%) van deze grote craft brouwerij in Californië (sinds 1979) is rijk van smaak, kruidig, fruitig, mooie bitters. Gebrouwen met drie soorten malt (gerst, haver en tarwe) en vijf hopsoorten.

De Pale Ale (5%) is als Hollandse pils, maar smaakvoller en hoppiger met frisse citrustonen – dit pilsbier zit trouwens in de VS in horeca ook op de tap.

Narwhal Imperial Stout (11,9%) is een krachtig, stikdonker bier dat is gerijpt op nieuwe bourbonvaten. Bittere chocola, vanille, zoet, koffie. Net als de andere barrel aged beers rijpt hij verder op fles, of in blik in dit geval.

The Art of Drinks is een project van Albert van Beeck Calkoen en De Monnik Dranken