Nieuwe (top!)wijnen uit de Loirevallei

Le Clos d’Entre les Murs (Saumur)

Flink wat wijndomeinen uit de Loirevallei presenteerden zich onlangs op Tastin’ France in Amsterdam voor het eerst in Nederland. De meeste van deze wijnbedrijven deden nooit eerder zaken in ons land. Des te groter was de verrassing van het hoge niveau en de prijs-kwaliteit van de wijnen.

Onder andere deze wijnhuizen maakten indruk:

Domaine du Bourgeais

Fantastisch mooie muscadet. Vijf cuvées, waaronder de mooi droge, kalk-mineralige Le Bourgeais 2020 en een zeer fraaie en karaktervolle, met natuurlijke gisten gefermenteerde Le Grand Clos 2020, die beide al voor een inkoopprijs van € 3-€ 4. beschikbaar zijn. De twee top-cuvées zijn € 5 en € 9 inkoop. Heel fraai is de Cru La Haye Fouassière 2019 (vanaf volgend jaar een officiële nieuwe Cru de Muscadet), die vergist is in een eivormig betonnen vat. Het domein is in conversie naar biologische teelt.

Château de Parnay & Château de Princé

Dit zijn twee domeinen van Régis Vincenot, de eerste in Saumur en Saumer Champigny, de tweede in Anjou Village Brissac en Coteaux de l’Aubance. Biologisch sinds 2015. Voornamelijk chenin blanc en cabernet franc. Diverse cuvées, alle van zeer hoog niveau, vooral de witte wijnen zijn indrukwekkend. Château de Parnay, Le Clos d’Entre les Murs 2016 – afkomstig van een halve hectare met elf muren tussen de rijen wijnstokken (zie foto) – is adembenemend.

Domaine Badiller

In 2015 nam de nieuwe generatie (de broers Pierre en Vincent) de leiding over van dit domein van 12 ha in Cheillé. Touraine en Touraine Azay le Rideau. Chenin blanc en cabernet franc, maar ook grolleau en een speelse rosé van parisienne. Erg leuke wijnen, toegankelijk en ongecompliceerd lekker, goede balans in alle wijnen, spannend zoet-zuurspel bij de witte wijnen, mooie rode wijn van grolleau.

Domaine Vincent Denis

Vincent Denis, die het familiebedrijf in Montlouis-sur-Loire overnam in 2019, doet aan ‘bodemconserverende wijnbouw’, waarmee hij het label ‘Au Coeur des Sols’ mag voeren. Nieuw voor mij deze methode, waarbij de bodem wordt onderhouden zonder te ploegen, iets wat ook onderdeel is van de zogenoemde ‘regeneratieve landbouw’. Anyway, Vincent maakt erg mooie, gastronomische wijnen van chenin blanc (droog, tendre en liquoreux), een rosé van côt, gamay en cabernet franc, en een mooie rode wijn van côt en gamay.

Domaine des Champs Gonneau

Domein met 32 hectare in Saint-Georges-sur-Cher (Touraine) dat maar drie wijnen maakt: Sauvignon blanc, gamay en rosé van gamay. Leuke, toegankelijke en betaalbare wijnen, inkoopprijs circa € 3,30. Vooral de sauvignon blanc is heel smakelijk.

Domaine Sauvète

18 hectare in Monthou-sur-Cher in de regio Touraine. Gevarieerd aanbod biologische en biodynamische wijn van sauvignon blanc, malbec, pineau d’aunis, cabernet franc, gamay, chenin blanc en chardonnay. Toegankelijke, aantrekkelijke wijnen, veel keuze. Goede sauvignon en gamay. Ook crémant en blends van malbec en cabernet franc.

Biovidis

Handelshuis met een breed aanbod biologische en biodynamische wijnen uit de Loirevallei. Prijs-kwaliteit staat voorop bij de selectie. Voor elk wat wils; Anjou, Touraine, Pouilly Fumé, Muscadet, Sancerre, Crémant de Loire, Saumur Champigny, Chinon. Ik leerde dit bedrijf eind vorig jaar al kennen bij een selectie wijnen van de Tastin’ France Bio die we in kleine kring proefden omdat de beurs vanwege COVID-19 niet kon doorgaan. Ik viel destijds in het bijzonder voor een mooi fruitige en spannende Cabernet Franc uit Anjou en een uitstekende Pouilly Fumé, maar Biovidis biedt over de hele linie goede kwaliteit.

Domaine des Trottières

Ook dit domein deed mee aan de Tastin’ France zonder publiek in 2020. Allemaal zeer goed gemaakte wijnen met de typiciteit van de regio: Anjou rood, wit en rosé, Coteaux du Layon en Crémant de Loire. Schoon fruit en goede balans. Vrolijke, moderne, stijlvolle etiketten.

Loirewijn is top!