Engelse ‘champagne’ Gusbourne (zoekt horecaleverancier)

Gusbourne Estate is een van de wijnhuizen in zuid-west Engeland die champagnestijl wijn maakt. Mousserende wijn dus van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Sinds kort verkrijgbaar bij Gall & Gall. Gusbourne zoekt nog een distributeur voor de horeca.

PS: De horecaleverancier is gevonden: Vinites

Wat betreft ambitie en reputatie is Gusbourne Estate vergelijkbaar met de vooraanstaande producenten van English fizz RidgeView en Nyetimber. De eerste wijn (jaargang 2006) kwam op de markt in 2010.

Het wijnhuis heeft wijngaarden in Kent en West Sussex, totaal 90 hectare, en positioneert zich als wijnproducent naar eigen zeggen tussen de oude en de nieuwe wijnwereld in, ‘met de beste eeuwenoude tradities van de oude, en de moderne technologie en apparatuur van de nieuwe wereld’, waarbij ze tevens streven naar minimale interventie in de wijnkelder.

Horecaleverancier gezocht

Voor importeurs die mogelijkheden zien om Gusbourne te vertegenwoordigen in de horeca; ik vroeg Duncan Brown, Head of Export & Travel Retail van Gusbourne, wat hij in gedachten heeft. Zijn antwoord: “Ideally we are looking for HoReCa distributors who have national reach and access to top end hotels (5*) and restaurants (we are in all the Michelin-starred restaurants in the UK for example).” – duncan.brown@gusbourne.com

😀 Gusbourne Rosé 2016
60% pinot noir, 39% chardonnay, 1% pinot meunier, 30 maanden rijping op de gistresten. 12% alc, 8 gr/l zuur, pH 2,95, 8,7 gr/l restsuiker, Gall & Gall, € 46,99

Koperbruine tint. Sappige wijn met notigheid, kruidigheid, aardse tonen en mondvullende zuren, die samen met een lichte bite van tannine een lekker mondgevoel geven. Redelijk strakdroge wijn met een verscholen, prettig fruitig zoetje eronder.

😍 Gusbourne Brut Reserve 2016
40% chardonnay, 33% pinot meunier, 27% pinot noir, 36 maanden rijping op de gistresten. 12% alc, 7,7 gr/l zuur, pH 2,93, 9 gr/l restsuiker, Gall & Gall, € 39,99

Mooie gelaagde geur, aroma’s van dure bloemen verwennen je neus, om het zo maar eens te zeggen. Zacht in de mond, met pittigheid, notigheid, patisserie-aroma’s, spanning, diepgang en een lange, fruitige lengte. Mooie, stevige zuren zijn goed gevuld met zoete tonen als van gekarameliseerd steenfruit en in zuur gelegde noga (ofzoiets). Spannende, rijke en karaktervolle wijn met intrigerende smaken.

🤔 Gusbourne Blanc de Blancs 2015
100% chardonnay, 42 maanden rijping op de gistresten. 12% alc, 8,2 gr/l zuur, pH 3,15, 8,2 gr/l restsuiker, Gall & Gall, € 55,-

Strakdroge wijn met pittigheid van limoen, tonen van onrijp steenfruit, groene appel en bitterzoete citrusschilletjes. Lichte toast en noten toe. Naar mijn smaak is de balans aan de (te) zure kant. De wijn heeft onaangenaam strenge zuren die na een paar slokken gaan tegenstaan.

Het is niet zozeer de hoogte van de zuurgraad die stoort, want die verschilt niet zo heel veel van de Brut Reserve 2016 en ook niet van de Blanc de Blancs 2016 (waarover straks meer), het is de onrijpe, harde schraalheid die het spel bederft.

De Blanc de Blancs is op papier de topcuvée van Gusbourne, ik denk dat we het oogstjaar 2015 als schuldige kunnen aanwijzen. Stephen Skelton MW kenmerkt het behoorlijk koele Engelse groeiseizoen van 2015 op de website van Jancis Robinson welwillend als ’Chardonnay based sparkling wines will want long ageing’… Het Engelse wijnjaar 2016 prijst hij daarentegen de hemel in: ‘goed gezonde, optimaal rijpe oogst en lage opbrengsten’.

De Gusbourne Blanc de Blancs 2016 kreeg onlangs bij de Decanter World Wine Awards liefst 97 punten. Ook de Britse wijnschrijver Jamie Goode is laaiend enthousiast over de Blanc de Blanc 2016.