Lockdownpost uit Italië, Lugana en Verona

Er stond eind april een bezoek aan Cantina Tinazzi aan het Gardameer in de planning, inclusief een dagje Vinitaly. Je kent – ik hoop niet persoonlijk – de spelbreker. Ter vervanging mochten we twee wijnen uitkiezen om thuis te proeven.

De geschiedenis van het familiebedrijf Tinazzi begon eind jaren 60 in het dorpje Cavaion Veronese op de oostelijke oever van het Gardameer. Gian Andrea Tinazzi, zoon van de oprichter Eugenio Tinazzi, die destijds als 18-jarige al in de zaak meewerkte, leidt het bedrijf nu samen met zijn kinderen Francesca en Giorgio in het nabijgelegen dorp Lazise, pal aan het Gardameer.

Inmiddels heeft Tinazzi ook wijngaarden en wijnkelders in de Valpolicella-vallei en in Apulië. De San Giorgio winery, opgericht in 2011 in San Giorgio Ionico nabij de havenstad Tarente (Taranto) aan de Golf van Tarente, opende vorig jaar een nieuwe wijnkelder in het nabijgelegen dorpje Faggiano.

De wijnen van onder andere corvina, rondinella, molinara (Valpolicella), trebbiano di lugana, chardonnay (Lugana), garganega (Soave en Custoza) en primitivo, negroamaro, merlot en malvasia nera (Puglia) worden geëxporteerd naar meer dan 30 landen.

Ik koos voor twee wijnen uit Veneto, een Lugana (DOP op de zuidoever van het Gardameer) en een Rosso Verona (IGP in Valpolicella).

De Lugana is gemaakt van trebbiano di lugana. Dit is een van de vele synoniemen voor verdicchio. Verdicchio associëren wij voornamelijk met de provincie Marken (Marche), maar de druif komt onder verschillende namen voor in Trentino, Lombardije, Veneto, Romagna, Lazio, Abruzzo, Toscane, Umbrië en Sardinië.

In de provincie Veneto vind je verdicchio met doopnamen als trebbiano di lugana, trebbiano di soave, trebbiano valtenesi, trebbiano di verona, turbiana, turbiano en turviana.

Proef mee:

😋 Tinazzi Prealta, DOP Lugana 2017
Van trebbiano di lugana (verdicchio), 3-6 maanden houtrijping, 13%.
Florale geur met wat karamel en vanille. Sappig, zacht en intens van smaak met tropisch fruit, zoete specerijen en een Italiaans amandeltoontje, waarbij prettig stevige limoenbittere zuren zorgen voor een aangename bite. Toegankelijk en recht door zee met een mooie balans en een aardige lengte. Smaakvol en ongecompliceerd.

😋 Tinazzi Prealta Rossa, IGP Rosso Verona 2016
Van licht ingedroogde corvina veronese, cabernet sauvignon en merlot, 8-12 maanden houtrijping, 14%.
Jamachtige, zoetfruitige geur met een chique houttoontje. In de mond peperig pittig en knapperig fris zoetzuur kers- en cranberryfruit, aangevuld met flink wat kruidig-florale aroma’s, meubelhout en kaneel. Gezonde, opwekkend frisse zuren. Ripasso-achtige wijn, maar lichter en milder. Zoetzure kersen van corvina, toefje chocola van de merlot, grip van tannine van de cabernet.

Beide wijnen zijn harmonieuze, verleidelijke, publieksvriendelijke en commercieel kansrijke verwenwijnen die een breed publiek zullen aanspreken.