Ribera del Duero op de proeftafel

Een zondagmiddag in een zaaltje in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Hoofdrolspelers: honderd Arts en Auto-lezers en twintig wijnen uit Ribera del Duero.

De belangstelling is bovenverwachting groot, en met hapjes en gevulde glazen wordt het al snel reuzegezellig. Tegelijkertijd is het een serieuze keuring. Alle aanwezigen hebben gereageerd op de oproep ‘Wijnproevers gezocht’ in het oktobernummer van Arts & Auto. Doel van de middag: de beste wijnen uit een totaal van twintig boven water krijgen. Geloof me, de Spaanse wijnboeren uit de Ribera-streek die hun wijnen instuurden, hechten hier veel waarde aan.

Drie keer twintig (dezelfde) wijnen staan klaar op drie tafels, zodat niemand elkaar in de weg loopt. Op statafeltjes in het midden van de zaal staan een fles water en een kwispedoor. Op verzoek van het Consejo Regulador de la D.O. Ribera del Duero wordt de wijn ‘blind’ ingeschonken. De flessen zitten in een hoesje, niemand kan het etiket zien. Het doel daarvan is dat er zo onbevooroordeeld mogelijk wordt geproefd. Pas aan het eind van de middag worden de genummerde wijnen onthuld.

Smaken verschillen

Aangezien ik de wijnen heb geselecteerd uit een totaal van 41 vanuit Spanje ingezonden wijnen, ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar de voorkeuren van de bezoekers. Smaken verschillen, nietwaar. Het resultaat verrast me enorm. De tien wijnen die het meest worden genoemd in de top 5-lijstjes, verschillen nauwelijks van mijn eigen favorieten. Hieruit maak ik op dat de aanwezige lezers de nodige wijn- en proefervaring hebben. Slechts één van mijn lievelingen (Fuentespina 7) wordt door de aanwezige zorgprofessionals minder gewaardeerd.

Opvallend bij de 41 ingezonden wijnen is dat veel etiketten niet zijn voorzien van de klassieke aanduidingen als joven, crianza en reserva. Diverse wijnen die een jaar (crianza) of 18 of 22 maanden (reserva) in een houten vat rijpten, reppen hier op het etiket niet over. De nadruk op de lengte van de houtrijping is misschien wel gedateerd aan het worden. De kwaliteit van wijn wordt immers niet bepaald door het hout, maar in de eerste plaats door de kwaliteit van het fruit.

En die tempranillodruiven zijn gezond in Ribera del Duero. De wijnbedrijven zijn modern en toegerust met de beste apparautuur en de beste kwaliteit houten vaten. Rioja, waar een vergelijkbaar soort wijn wordt gemaakt, maakt al furore sinds eind 19e eeuw, Ribera del Duero timmert pas aan de weg sinds het EU-lidmaatschap van Spanje. In razend tempo: in 1982 telde de streek slechts negen bodegas, anno 2019 zijn dat er 315.

In vergelijking met Rioja is de wijn uit Ribera del Duero krachtiger, uitbundiger. Veel kleur, veel smaak, veel alcohol, veel hout en dankzij het grote verschil in dag en nachttemperatuur in de korte, bloedhete zomers ook veel onmisbare, verfrissende zuren. We genieten ervan die middag in Amsterdam. Voor herhaling vatbaar, is een veelgehoorde opmerking na afloop, met wijnen uit een andere wijnregio. Wie weet.

Vijf tips

Niet alle 20 wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar. Soms zijn de (online) verkoopadressen vaag. Zo is Viña Mayor El Secreto – scoort goed bij veel proevers – te koop voor € 13,60 bij Drinks&Co (onderdeel van Univum die in heel Europa actief is). Mooie prijs voor een mooie wijn, alleen moet hij uit Spanje komen en dat kost € 17 extra. Voor een doos van zes betaal je € 26 euro verzendkosten. Nog een voorbeeld: in een andere webshop kwam ik Fuentespina 7 (zie tip) tegen voor maar liefst € 20…

Dit zijn mijn persoonlijke vijf tips, mede gebaseerd op verkrijgbaarheid op betrouwbare adressen, op volgorde van prijsklasse.

Fuentespina 7 2018
Ik doe hem lekker toch, mede vanwege de prijs-kwaliteit. Elegante wijn met veel frisheid, balans, bite en mooi hout (7 maanden). Verkwikkend frisfruitig en doordrinkbaar. Sligro, € 10,99.

Viña Mayor, Crianza 2015
Klassieke crianza met een degelijke dosis hout, frisse zuren en een stevige fruitkern. Vol, zacht en nergens opdringerig, Chic, winters – is de open haard al aan? Gall & Gall € 15,49. De Reserva-versie vindt u bij Albert Heijn, € 19,99.

Bodegas Arzuaga Navarro, Crianza 2016
Zoetkruidig, met sappig zoet donker fruit, gedroogd fruit en mild drogende tannine. Prettige houttonen, waaronder flink wat vanille, en een frisse, zoetzure afdronk. Wijnimport J. Bart, qvselect.nl, € 23,50.

Pago de los Capellanes, Crianza 2016
Ingetogen en elegant met een bescheiden houttoets, mooie zuren, pittig fris bes- en kersfruit, nuances, verfijning, mooie lengte. Anfors Imperial, € 29,95. De leverancier heeft ook een Reserva-versie, € 39,95.

Bodegas Mauro, Garmón 2016
Compacte wijn, die wel wat beluchting kan gebruiken. Krachtig, stoer en zelfverzekerd, met veel van alles: fruit, hout, alcohol, mooie zuren, florale tonen, peperige kruidigheid, diepgang, lengte. ad Bibendum (andere jaargangen), ca. € 40.

Dit artikel verscheen in december 2019 in het magazine Arts & Auto.